Доведено, що журавлина корисна при захворюваннях сечовивідних шляхів

Про антибактеріальні, цілющі властивості журавлини давно відомо. Більш повноцінні дослідження про її корисні властивості були проведені канадськими вченими. Вони підтвердили антибактеріальну активність самої ягоди та її похідних по відношенню до збудників інфекцій сечовивідних шляхів, пояснили механізм біологічного ефекту, а також запропонували унікальну біоактивність журавлини використовувати для виробництва імплантованих медичних пристроїв.

На сьогоднішній день патогенні мікроорганізми стали збільшувати свою резистентність, тобто стійкість до більшості антимікробних засобів, антибіотиків, що стає загальною проблемою терапії більшості захворювань. Це штовхає дослідників, вчених на пошук альтернативних способів боротьби із збудниками різних інфекцій.

До цього вважалося, що феномен журавлини полягає у високій кислотності журавлинного соку, але в 2009 році вченими США, Ворчестерського політехнічного інституту було доведено, що хімічні речовини, що знаходяться в журавлині – проантоціанідини, перешкоджають прикріпленню патогенних бактерій до стінок сечового міхура і уретри, чим запобігають розмноженню бактерій в сечовивідних шляхах. Однак, як саме журавлина або її похідні знижують активність бактерій, досі було не ясно. Див. як використовувати журавлину при циститі, як зробити журавлинний морс.

ЖуравлинаГрупа дослідників під керівництвом Наталі Тюфенкджи – професора університету в Монреалі, опублікували результати своєї роботи в журналі «Канадський журнал мікробіології». Експеримент проводився з порошком журавлини (Вакцинум Макрокарпон – північно-американський вид журавлини) і бактерією Протеус Міробіліс. Цей мікроб є частою причиною виникнення ускладнень при захворюваннях сечовивідних шляхів (цистит, уретрит, пієлонефрит).

За підсумками досліджень було встановлено, що дія журавлинного порошку, тобто проантоцианідину, заснована на придушенні рухливості бактерії, вони припиняли створювати бактеріальні асоціації, втрачали здатність до пересування, іншими словами, дія речовин журавлини блокувала основний механізм поширення інфекції. Таке можливо при високих концентраціях проантоцианідину, завдяки інгібуванню експресії генів, які відповідають за життєдіяльність і активність бактеріальних джгутиків. Тих самих генів, які відповідають за вироблення бактерією ферменту, який розпізнає вірулентність штаму.

Ще одне дослідження, проведене цими ж вченими встановило, що збагачений журавлинним екстрактом силіконовий матеріал, може проявляти біоактивні властивості, знижуючи розмноження двох основних патогенних бактерій, що викликають захворювання сечовивідних шляхів – Ешхерія Колі та Протеус Міробіліс. Автори вважають, що виявлений ефект може бути застосований у виробництві імплантованих катетерів та інших медичних пристроїв, а також у харчовій промисловості з метою профілактики бактеріального розмноження на різних поверхнях.