У населення давно сформувалася думка, що холестерин є шкідливою речовиною, яка потрапляє в наш організм з їжею, викликає атеросклероз та інші захворювання серцево-судинної системи. Дехто настільки в цьому впевнен, що піклуючись про своє здоров’я, виключає з щоденного раціону жирну, їжу, що містить холестерин та ін., знаючи, що підвищений холестерин у крові викликаний зловживанням такими продуктами. Однак, кілька популярних гіпотез про причини зростання його рівня в крові, роль цієї речовини в життєдіяльності організму людини не відповідають дійсності.
1 Міф: Холестерин надходить в організм тільки з їжею
Ні, насправді більша частина холестерину виробляється людським організмом, і тільки мала його частина надходить з їжею. Вважається, що до 70% його, організм синтезує сам і тільки 30% поступає з продуктами харчування. Тому дієтичне обмеження надходження холестерину в організм не робить настільки значної ролі в профілактиці підвищеного рівня. Обмеження продуктів, які містять холестерин в раціоні, доцільно проводити не профілактично, а вже при підвищеному холестерин в крові. Найбільш насиченими холестерином продуктами є жирні молочні продукти, свинина, тверді сири. Не багато хто знає, що особливо велику кількість шкідливого холестерину містять пальмова і кокосова олії, тому всі кондитерські вироби, морозиво, здобна випічка, навіть вершкове масло містять ці рослинні олії і також є додатковим джерелом холестерину.
Міф 2: Холестерин – це шкідлива речовина
Аж ніяк, холестерин підрозділяється на два види, один з яких виконує в організмі безліч корисних функцій, є важливою складовою при виробленні статевих гормонів, входить до складу жовчі, нервової тканини, очищає кров від шкідливих речовин. Інший вид холестерину дійсно може чинити негативний вплив на стінки судин, але тільки коли його рівень знаходиться в надлишку.
Міф 3: Підвищений холестерин у крові викликає хвороби
Це найпоширеніша помилка, оскільки сам по собі холестерин не може бути причиною захворювання. Підвищений рівень холестерину в крові є лише сигналом, показником, що в організмі є порушення обміну речовин, захворювання печінки, нирок, підшлункової залози, щитовидної залози, цукровий діабет та інші хвороби, які призводять до збільшення його рівня. Це не холестерин є винуватцем атеросклерозу, а неправильний, нездоровий спосіб життя, стреси, відсутність фізичної активності, паління, алкоголь призводять до атеросклерозу, а щоб дізнатися наскільки в організмі розвинений атеросклероз здають аналіз на холестерин. При біохімічному аналізі крові можна визначити кілька показників холестерину: тригліцериди повинні бути не більше 2,0 ммоль/л ., загальний – до 5,2 ммоль/л, холестерин високої 1,0 – до 1,9 ммоль/л. і низької щільності не більш 3,5 ммоль/л. Останній вид холестерину є найнебезпечнішим.
Міф 4: Головний жировий показник – це холестерин
Серед перерахованих вище показників насправді важливіше всіх – це рівень тригліцеридів. Вважається, що незначне підвищення холестерину в крові не є дуже небезпечним, на відміну від високого значення тригліцеридів.
5 Міф: Чим менше холестерин, тим вище тривалість життя
Багато вважають, що з високим холестерином людина живе менше, ніж люди з низьким його рівнем. Багато досліджень підтверджують це, однак, в 1994 році були дослідження, що вказують на те, що рівень холестерину не є 100% чинником, який має явний вплив на тривалість життя. Тому переконливих доказів, що підтверджують зниження тривалості життя при високому холестерині немає.
Міф 6: Тільки медикаментозні засоби здатні знизити рівень холестерину
Також помилка. Існують продукти харчування, які містять не тільки холестерин, але речовини, які нормалізують обмін холестерину і знижують його рівень. До таких продуктів відносять: горіхи, оливкову олію, сало, соєві продукти та ін.
Про підвищений холестерин також можна прочитати статтю російською мовою: “Повышенный холестерин: мифы и реальность”.