Використання лаврового листа при цукровому діабеті

Лавровий лист – корисні властивості:

Листи лавра – це не тільки відмінна приправа, яка широко використовується в кулінарії, але і прекрасний природний засіб, що володіє рядом лікувальних властивостей і використовується в народній медицині для полегшення стану хворих при різних захворюваннях. Лаврові листя, особливо свіжі, надають:

  • протимікробну, протигрибкову
  • в’яжучу,
  • сечогінну,
  • протизапальну дію,
  • підвищують імунітет,
  • заспокоюють нервову систему, застосовуються при безсонні
  • покращують апетит і процес травлення,
  • серед усіх корисних властивостей лаврового листа давно була помічена ще одна його здатність – знижувати рівень цукру в крові при цукровому діабеті.

Лавровий листКорисні властивості лаврового листа відомі з давніх часів, народні цілителі використовують його при:

  • ревматизмі, артриті, при ударах
  • псоріазі
  • ячмені, кон’юнктивіті
  • стоматиті, запаленні ясен, неприємному запаху з рота
  • нежиті, гаймориті, синуситі
  • застуді, болю в горлі
  • харчових отруєннях
  • цукровому діабеті

Склад лаврового листа:

У цієї вічнозеленій рослині у листках знаходиться велика кількість фітонцидів, за змістом яких він є чемпіоном після евкаліпту. Ефірні олії в листках лавра складають 5%, і широко використовуються в складі антисептичного мила, багатьох кремів, мазей. Також в лавровому листі достатня кількість дубильних речовин, гіркот, мікроелементів і вітамінів. Склад свіжого лаврового листа такий: вода 50%, клітковина 30%, азотисті сполуки 10%, жири 5%, зола 4 % і дубильні речовини 1%. Також в ньому знаходиться валеріанова, оцтова і капронова кислоти.

Використання лаврового листа при цукровому діабеті:

Здатність лаврового листа знижувати цукор у крові широко використовують багато хворих на цукровий діабет. Найкраще для цього підійдуть свіжі листя лавра, оскільки при зберіганні більше року сухе листя втрачає свої корисні властивості, фітонциди випаровуються, а лікувальні речовини розпадаються. Існує кілька варіантів прийому відвару лаврового листа при цукровому діабеті:

  • 5 листків настоюють в 1 склянці окропу в термосі, час настоювання може бути 12 або 24 години. Найзручніше листя залити на ніч. Потім проціджують і вживають цю кількість відвару в теплому вигляді протягом дня, за півгодини до їди 3 рази в день. Зазвичай курс становить 14-21 день.
  • три склянки окропу на 10 грамів лаврового листа також настоюють протягом 3-5 годин. Приймають по 1/2 склянки перед їжею.
  • перемолоти сухе листя лавра в кавомолці, приймати в сухому вигляді перед їжею на кінчику ножа, також 3 рази на день до прийому їжі.
  • 15 листків залити 1.5 склянкою окропу і кип’ятити розчин 5 хвилин. Перелити в термос отриманий напій разом з листям і залишити настоюватися 4 години. Потім процідити і випити протягом дня весь настій за півгодини до їжі. Курс терапії становить 3-5 днів. Таке лікування можна повторювати кожні 2-3 тижні.

У більшості хворих лавровий лист при цукровому діабеті надає позитивний ефект, покращується колір обличчя, знижується підвищене потовиділення, підвищується життєвий тонус. Однак, при вживанні таких відварів слід пам’ятати, що у великих дозах лавровий лист може бути отруйний, а також він протипоказаний при вагітності і лактації, обережно слід його використовувати при захворюваннях серця, при гострій нирковій і печінковій недостатності, низькому згортанні крові. Тому при використанні відварів не варто зловживати, перевищувати дозування і тривалість застосування. Прислухайтеся до свого організму, якщо після прийому настоїв з’являються алергічні реакції, погіршується самопочуття, то слід або зменшити дозу, або відмовитися від цього методу зниження рівня цукру в крові.