Високий рівень холестерину вважають важливим фактором ризику атеросклерозу, але далеко не єдиним. Вважається, що чим більше норми холестерин в крові у людини, тим вище ризик у нього розвитку різних серцево-судинних захворювань. Проте, боротьба з атеросклерозом не повинна бути жорстокою війною з холестерином, оскільки небезпечний тільки той, який осідає на стінках судин, утворюючи бляшки. А без холестерину організм не може існувати, він входить до складу рубцевих тканин і, по суті, є будівельним матеріалом клітин.
Ризик атеросклерозу зростає тільки якщо відбуваються загальні порушення ліпідного обміну – підвищений рівень тригліцеридів і низький вміст ЛПВЩ – переносників холестерину. Саме ці неполадки в обміні речовин і провокують розвиток атеросклерозу.
Звичайно, намагатися підтримувати нормальний рівень холестерину і тригліцеридів все-таки треба. Безпечніше всього цього досягати дієтою, фізичним навантаженням і здоровим способом життя, оскільки прийом будь-яких лікарських засобів не буває без побічних ефектів і не завжди виправданий. У середньому, нормою холестерину в крові прийнято вважати 5,2 ммоль/л або 200 мг/дл. Багато хто мріє про такий показник, так як середнє значення холестерину у осіб старше 50 років становить 240 мг/дл., що звичайно ж вище норми.
Причини високого холестерину в крові
Ймовірність підвищення рівня холестерину в крові та набуття людиною атеросклерозу зводиться до нуля, якщо серед таких провокуючих факторів налічується мінімальна кількість позитивних відповідей:
- Ожиріння, переїдання, зайва вага
- Куріння, зловживання алкоголем
- Відсутність фізичної активності, сидяча робота, мінімальна фізичне навантаження
- У щоденному раціоні переважають продукти з високим вмістом тваринних жирів – жирне м’ясо, сало, яйця, печінка, вершки, незбиране молоко, жирні сири, вершкове масло, соуси, арахісова, пальмова і кокосова олія, легкозасвоюваних вуглеводів – кондитерські вироби, випічка, шоколадні цукерки, дешевий молочний шоколад (за винятком гіркого натурального шоколаду)
- Обмеження в раціоні вітамінів, мікроелементів, клітковини, поліненасичених жирних кислот, пектинів.
- Супутні хронічні захворювання нирок, печінки, деякі ендокринні порушення, такі як захворювання щитовидної залози, цукровий діабет, недостатність статевих гормонів.
- Спадкова схильність – якщо у родичів визначається підвищений рівень поганого холестерину, ймовірність його виникнення у інших членів сім’ї також висока.
Лікарі настійно рекомендують кожній людині після 20 років щорічно перевіряти свій рівень холестерину, регулярно здавати аналіз крові. Якщо вже в молодому віці спостерігається перевищення нормальних значень, необхідно як можна раніше внести зміни в харчуванні, способі життя, оскільки високий рівень холестерину призводить до тяжких серцево – судинних захворювань, до раннього атеросклерозу, низької тривалості життя. Далі ми розглянемо варіанти як знизити холестерин в крові.
Як знизити холестерин в крові
Дієта знижує холестерин у крові. Одна з рекомендацій по зменшенню холестерину – це дієтичне харчування, тобто виключення або значне скорочення в щоденному раціоні продуктів, що містять високу кількість холестерину. Добова норма холестерину не повинна перевищувати 300 мг. Однак, при стабільно високому рівні холестерину тільки обмеження в продуктах харчування може бути недостатнім. У таблиці представлені приблизні значення вмісту холестерину в деяких продуктах.
Продукт харчування | Вміст холестерину, мг/100 г |
Мізки | 700-2300 |
Нирки | 300-800 |
Ікра червона, чорна | 300 |
Яєчний жовток | 270-300 |
Вершкове масло | 160-180 |
Сирокопчена ковбаса | 100 -110 |
Майонез | 100 |
Свинина | 100 |
Баранина | 100 |
Яловичина, кролятина, качка, курка, сир | 90 |
Телятина | 80 |
Варена ковбаса | 20-60 |
Сир жирний | 60 |
Сир до 10% жирності | 30 |
Сир знежирений | 8 |
Молоко | 10-30 |
Кефір 1% | 3 |
Для того, щоб зменшити рівень холестерину в крові слід вживати такі продукти, що знижують холестерин в крові:
- Натуральні овочеві і фруктові соки, мінеральну воду. У боротьбі з поганим холестерином особливо корисні морквяний, грейпфрутовий і гранатовий соки.
- Оливкова, кукурудзяна, соняшникова олія замість вершкового масла. Оливкова олія, горіхи, авокадо, містять у своєму складі мононенасичені олії, які надають знижуючу дію на рівень поганого холестерину в крові.
- Тільки пісне м’ясо, телятина, яловичина, м’ясо птиці без шкіри.
- Цільнозернові злаки, не рафінований рис, гречку та ін.
- Фрукти повинні бути в раціоні щодня, краще, якщо це буде 2 порції щодня, особливо корисні при високому холестерині цитрусові. Наприклад, грейпфрутовий пектин, що знаходиться в м’якоті і шкірці фруктів знижує холестерин на 7% за два місяці.
- Бобові – дуже поживні, недорогі продукти, що містять у великій кількості пектин – розчинну у воді клітковину, він здатний виводити холестерин з організму. Такий же ефект роблять і вівсяні і кукурудзяні висівки.
- Пийте багато знежиреного молока і молочних продуктів – сир, кисляк, кефір.
- Всі види горіхів також благотворно впливають на стан серцево-судинної системи.
- Риба, яка містить Омега 3, лосось і інша жирна риба. Омега 3 – це речовина, що знижує в’язкість крові і запобігає утворенню тромбів.
- Часник – це дуже корисний продукт, що знижує холестерин в крові природним чином, але оскільки при термічній обробці корисні властивості часнику значно знижуються, доцільно вживати часник у свіжому вигляді. Однак, неприємний запах знижує можливість його щоденного вживання. На сьогоднішній день японці роблять часниковий екстракт «Кіо-лик», це рідина, яка абсолютно позбавлена цього неприємного запаху, але зберігає корисні властивості часнику.
- Відмовтеся від шкідливих звичок, таких як паління, зловживання алкоголем. Курці мають низький відсоток корисного холестерину і високий рівень шкідливого холестерину в крові.
- Якщо ви дуже любите каву, скоротіть вживання «киплячої кави». Дослідження вчених показують, що кава, приготована методом фільтрування, не підвищує рівень холестерину в крові, на відміну від інших способів приготування цього напою.
Ліки, що знижують холестерин в крові
Медикаментозне зниження холестерину – до фармакологічних препаратів, що знижують холестерин відносять наступні групи препаратів: статини, фіброєві кислоти.
- Статини – це ліки, що блокують виробництво холестерину в організмі. До цієї групи препаратів слід ставиться дуже обережно, оскільки їх застосування зупиняє в організмі процес вироблення мевалоната – речовини, яка передує утворення холестерину, тому при зниженні цієї речовини, відповідно знижується рівень холестерину в крові. Але не все так просто – штучно зменшуючи холестерин в крові відбувається порушення інших життєво важливих процесів. Мевалонат виконує в організмі важливі біологічні функції, блокування вироблення цієї речовини призводить до порушення функції надниркових залоз, що в свою чергу призводить до набряків, різних запальних процесів, безпліддю, алергії, астмі, підвищенню глюкози в крові, навіть до пошкодження мозку. Тому ліки, що знижують холестерин в крові слід використовувати з обережністю, тільки за призначенням лікаря.
- Фіброєві кислоти – це препарати, що прискорюють процеси в печінці з окислення жирних кислот, при цьому відбувається зменшення рівня холестерину і тригліцеридів. Серед цих лікарських засобів можна виділити такі гіполіпідемічні засоби, як фенофібрати: Трайкор, Липантил, а також Гемфіброзил. Будь-які лікарські засоби мають ряд побічних дій, тому доцільність прийому, дозування і курс лікування визначається тільки кваліфікованим фахівцем.
Про те, як знизити холестерин в крові також можна прочитати статтю російською мовою: “Как понизить холестерин в крови – лекарства, продукты”.