Які симптоми ботулізму? Лікування і профілактика захворювання

Тема зараження ботулізмом стає актуальною в літній і осінній час. Це час, коли люди часто займаються консервацією продуктів, а саме консерви, найчастіше, стають причиною захворювання ботулізмом.

Кожному буде корисно знати симптоми ботулізму та їх прояв, якими шляхами відбувається зараження і як можна убезпечити себе і близьких від цього важкого захворювання.

Ботулізм – це захворювання, зумовлене потраплянням в організм ботулінічного токсину, характеризується важким ураженням нервової системи.

Етіологія захворювання

Збудником є бактерія – Clostridium botulinum. Вона дуже широко поширена в живій природі. Її спори знаходяться в грунті, куди вони потрапляють з екскрементами теплокровних тварин (диких і домашніх тварин, птахів), а також в мулу озер і морів від риб, молюсків. Саме вони і є природним резервуаром для клостридій цього виду. Збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – токсин, що виробляється Clostridium botulinum. Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, наприклад, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин.

Збудник розмножується в анаеробному середовищі (середа, в якій немає кисню), при цьому виділяється ботулінічний токсин. Він менш стійкий до нагрівання. При нагріванні до 80 градусів Цельсія токсин частково розпадається. При кип’ятінні тривалістю 10-15 хвилин ботулінічний токсин руйнується повністю. Ботулінічний токсин – це одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі. Токсин, що виділяється збудником ботулізму, буває трьох типів – А, В і Є.

Найчастіше Clostridium botulinum можна виявити в консервованих фруктах, овочах, грибах, солоної і копченої рибі домашнього приготування, шинкі. Особливу небезпеку представляють консервовані гриби, саме вони за статистикою стають найбільш частою причиною захворювання ботулізмом.

Продукти, які найчастіше можуть бути джерелами отруєнняХарактерно, що спори Clostridium botulinum знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки консерви, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.

Отже, які продукти найчастіше можуть бути джерелами отруєння:

  • 50% отруєнь викликано грибними консервами
  • далі м’ясні і рибні продукти – копчена, в’ялена, консервована риба, шинка
  • іноді причиною отруєння може стати приправа або часник, залитий рослинним маслом для збереження, але без підкислення
  • погано промита картопля, запечена у фользі

Патогенез ботулізму

Ботулінічний токсин потрапляє з їжею в шлунок людини, також потрапляють і самі клостридії, в шлунку вони продовжують розмножуватися і виробляти ботулотоксин. Соляна кислота, що виробляється в шлунку людини, не руйнує токсин. Токсин всмоктується в кров в шлунку і тонкому кишечнику. Кров’ю він транспортується по всьому організму, в тому числі, до спинного і головного мозку. Ботулінічний токсин вражає черепні нерви, особливою чутливістю до нього мають рухові нейрони довгастого мозку і спинного мозку, це викликає важкі наслідки.

Симптоми ботулізму – клінічна картина захворювання

Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 5 днів. Чим він коротший, тим важче отруєння. При найбільш важких випадках інкубаційний період не більше 24 годин. Симптоми швидко наростають, швидко до проявів приєднуються інші, інтенсивність симптомів також швидко наростає.

До перших симптомів ботулізму відносять наступні:

  • Різкі болі в області живота, мають переймоподібний характер.
  • Нудота, нестримне блювання.
  • Діарея, стілець стає частим і рідким, ніяких сторонніх домішок в ньому немає.

Це ранні прояви ботулізму, багато їх асоціюють із звичайним харчовим отруєнням і не звертаються до лікаря, розраховуючи на власні сили, тим самим лише погіршують свій стан і прогноз.

Ці симптоми тривають близько доби, потім з’являється здуття живота, відчуття «розпирання» в животі, пронос змінюється закрепом. Обумовлені такі прояви розвитком парезу кишечника. Уражаються мотонейрони, що відповідають за перистальтику кишечника. Відповідно, це призводить до того, що перистальтика зникає, пасаж по кишечнику відсутній, у ньому накопичуються гази, калові маси.

Неврологічні симптоми з’являються слідом за гастроінтестинальними. Серед них:

  • Двоїння в очах, відчуття туману перед очима, неможливість розглянути дрібні деталі, утруднено читання, це відбувається із-за паралічу акомодації
  • Серед неврологічних симптомів також опущення одного чи двох верхніх повік, розширення зіниць, млява реакція зіниць на світло або її відсутність, косоокість, ністагм, слабка конвергенція.
  • Пацієнт млявий, його турбують головний біль дифузного характеру, запаморочення, слабкість, як правило, підвищення температури відсутня.
  • Окремо варто відзначити м’язову слабкість, вона проявляється майже у всіх групах м’язів.
  • Обличчя стає схожим на маску, міміка відсутня, пацієнт не може висунути язик.
  • Серед перших уражаються рухові нейрони, що іннервують потиличні м’язи, що викликає їх параліч, голова звисає і для утримання її в звичайному положенні пацієнтові доводиться утримувати її руками.
  • Слабкість міжреберних м’язів викликає порушення дихання, дихання стає поверхневим. Поступово з’являється слабкість у кінцівках.

Важливою діагностичною ознакою є те, що при таких серйозних рухових порушеннях, чутливість повністю зберігається.

Є також і інші симптоми отруєння, ботулізм проявляється сухістю в роті, слизова оболонка ротової порожнини суха, яскраво-червоного кольору. У надгортанном просторі відбувається накопичення прозорого слизу, який з часом стає білястого кольору. Змінюється голос, стає приглушеним, пацієнта турбує відчуття «грудки» в горлі.

Також відбувається порушення роботи серцево-судинної системи, при аускультації серця виявляється приглушення тонів. З-за дихальних порушень розвивається гіпоксія (недостатність рівня кисню в крові). Поява дихальної недостатності є поганою прогностичною ознакою, так як це основна причина смерті у людей, хворих на ботулізм.

Ботулізм в дитячому віці

Дитячий ботулізм зустрічається у дітей до 6-12 місяців. Відрізняється він від харчового ботулізму, розглянутого раніше, тим, що в організм дитини потрапляє не ботулінічний токсин, а спори Clostridium botulinum. Вони вільно розмножуються в кишечнику дитини і виділяють в ньому токсин. У дорослих людей і дітей старшого віку в кишечнику і шлунку є певні захисні механізми, які не дають розмножуватися Clostridium botulinum, але у маленьких дітей їх немає.

Ознаки ботулізму у дітей:

  • запор, постійний плач
  • втрата апетиту, як наслідок, зниження маси тіла
  • втрата або відсутність здатності тримати голівку

Найбільш вірогідний спосіб зараження з медом, зараженим Clostridium botulinum. Деякі батьки люблять експериментувати з харчуванням дітей або вмочати соску в мед. Цього робити категорично не можна із-за ризику інфікування дитини, а також це може викликати сильну алергічну реакцію.

Раневий ботулізм

Зустрічається вкрай рідко. У цьому випадку збудник ботулізму розмножується в рані в анаеробних умовах. Клінічні прояви такі ж, як і при харчовому ботулізмі, тільки вони починають з’являтися через 2 тижні від моменту інфікування. Раневий ботулізм пов’язаний з ін’єкційним вживанням наркотичних засобів.

Діагностичні методи

При ботулізмі рутинні лабораторні аналізи не дають ніяких специфічних даних. При диференціальній діагностиці з іншими нейроінфекціями допомагає люмбальна пункція і дослідження ліквору. Ліквор при ботулізмі не змінюється.

Для діагностики захворювання застосовується особливий метод, який допомагає визначити, яку з сироваток ефективно застосовувати для лікування ботулізму у конкретного пацієнта.

У хворого проводиться забір крові, потім вона центрифугується. Сироватку, яка утворилася, вводять трьом мишам, змішуючи противоботулінічною сироваткою трьох типів – А, В, Є, відповідно. Так як у пацієнта може бути тільки один з трьох типів токсину, то дві миші протягом 4 днів загинуть, а одна залишиться жива, та, якій був введений антитоксин проти того типу ботулінічного токсину, що є в крові пацієнта.

Лікування ботулізму

  • Промивання шлунку з гідрокарбонатом натрію за допомогою зонда – проводиться, щоб видалити залишки їжі, що послужила причиною захворювання, а разом з нею й частину спір Clostridium botulinum і ботулінічного токсину.
  • Сифонні клізми з гідрокарбонатом натрію для виведення залишків токсину.
  • Введення антитоксичних сироваток А, В, Є. Після отримання даних дослідження на мишах, вводять тільки ту сироватку, яка потрібна.
  • Дезінтоксикація – вводять інфузійно водно-сольові розчини.
  • Антибіотики, до яких чутливі Clostridium botulinum.
  • Гіпербарична оксигенація дозволяє зменшити гіпоксію.

Профілактика захворювання

  • При домашньому консервуванні необхідно дотримуватися всіх правил гігієни.
  • Пам’ятати, що будь-які консерви, герметично закриті, потенційно небезпечні. Особливо це стосується грибів, так як їх дуже важко повністю очистити від частинок ґрунту, де і знаходяться спори Clostridium botulinum.
  • Перед вживанням таких консервів, необхідно піддати кип’ятінню вміст банки протягом 15-20 хвилин, щоб ботулінічний токсин зруйнувався.
  • Продукти, які неможливо піддати подібному впливу, необхідно зберігати при температурі нижче +10 градусів за Цельсієм.

Прогноз

Якщо лікування розпочати вчасно, то прогноз при ботулізмі сприятливий. Відновлювальний період триває декілька місяців. Без використання сучасних і спеціалізованих методів лікування, летальність близько 60%. Смерть наступає в результаті дихальної недостатності або ускладнень запального характеру.