Геморой – неприємне у всіх сенсах захворювання, що виникає із-за розширення венозної сітки нижньої частини прямої кишки. Запалення і кровоточивість гемороїдальних вузлів приносять людині багато фізичних і моральних страждань.
Одна з теорій свідчить, що причинним фактором розвитку геморою є надмірне захоплення пряною і гострою їжею. Прямих доказів цього немає, однак харчовий раціон дійсно відіграє вагому роль в профілактиці загострень хронічного геморою. Та й гострий геморой протікає з меншою вираженістю симптоматики при дотриманні пацієнтом певного харчового раціону.
Як харчування впливає на перебіг захворювання?
Неправильний режим і раціон харчування часто є причиною загострення геморою. Головною помилкою людей, страждаючих цим захворюванням, є дотримання дієти тільки при загостренні процесу, тоді як, постійно дотримуючись певного харчового поведінки, вони могли б уникнути цих загострень.
Деякі продукти (копчені, пряні, гострі, алкоголь) здатні спровокувати посилення приливу венозної крові до судин, локалізованих в малому тазу. Переповнення судин кров’ю призводить до їх перевантаження і поступового формування гемороїдальних вузлів.
Переважання в раціоні важкої і ситної їжі разом з недостатнім питним режимом призводить до запорів, а це є прямим шляхом до загострення геморою. Яка дієта при геморої допомагає уникнути його загострень?
Основні принципи харчування при геморої, запорах
Кишечник повинен працювати безперебійно, але м’яко
Цьому сприяє продукція рослинного походження, оскільки вона багата клітковиною. Завдяки клітковині калові маси розм’якшуються, і спорожнення кишечника відбувається легко і своєчасно. Мінімізується ймовірність травмування вузлів і больового синдрому при дефекації в період загострення геморою. Клітковина сприяє підтримці нормального кишкового біоценозу.
Достатнє споживання рідини
Це також дуже важливо для розм’якшення калових мас. Чим щільніше кал, тим повільніше він рухається по кишечнику і тим більше зусиль докладає людина для здійснення дефекації, а при геморої це просто неприпустимо. Напруження призводить до підвищеного тиску на кишкову стінку, травмування гемороїдальних вузлів і формування анальних тріщин – ще однієї неприємної патології, яка дуже погано піддається лікуванню.
Дієта при геморої і запорах припускає регулярне, але дробове харчування.
При цьому важливо приймати їжу в певні часові проміжки, змінюючи тим самим свій кишечник на певний режим.
Не можна зловживати великою кількості пшеничних висівок
Оскільки при вираженому геморої пацієнти зазвичай їх погано переносять. Якщо при вживанні висівок відбуваються несприятливі реакції, то слід споживати більш м’які харчові волокна, наприклад сухофрукти (курага, інжир), краще розмоченими у воді.
- Крім дієти при тріщинах і геморої прийом препаратів Лактулози дає позитивний ефект – це Послабин, Нормазе, Медулак, Дюфалак, Гудлак, Лактусан.
- Коли пацієнтові доводиться обмежувати споживання м’яса, можливий розвиток залізодефіцитної анемії, тому періодично слід контролювати рівень гемоглобіну (див. препарати заліза при анемії).
Дозволені продукти – корисні та необхідні
Який би не був діагностований патологічний процес – зовнішній або внутрішній геморой, в обов’язковому порядку треба дотримуватися дієти. Дієта при загостренні геморою спрямована на нівелювання неприємної симптоматики і прискорення процесу одужання.
Основний раціон пацієнта, що страждає гемороєм, повинні складати овочеві та злакові страви, фрукти, сухофрукти.
- Круп’яні вироби: перловка, вівсянка, гречка, ячна крупа. Корисно включати в свій раціон висівки в кількості 60 грам щодоби.
- Хліб з борошна грубих сортів і висівковий, злегка підсохлий.
- Макарони в щотижневому раціоні слід мінімізувати і вживати вироби тільки з твердих сортів зерна.
- Овочі можна будь-які, перевага віддається буряку, кабачкам, моркві, броколі, цвітній капусті, огіркам і помідорам, як в свіжому, так і в дієтично приготованому вигляді (на пару, тушкованими, запеченими).
- Корисна морська капуста у вигляді салатів і гарнірів до страв.
- Фрукти – обов’язково стиглі: яблука, абрикоси, банани, цитрусові, сливи, а також сухофрукти (курага, родзинки, чорнослив).
- М’ясні та рибні вироби допустимо вживати тільки пісних сортів і готувати їх дієтичним способом.
- Рослинні олії дуже корисні, особливо оливкова і льняна (див. як правильно вибрати оливкову олію, її користь і шкода)
- Кисломолочні продукти можна вживати будь-які, віддаючи перевагу продукції, збагаченої корисною мікрофлорою (лакто- і біфідобактеріальні культури).
- Напої – морси, соки з темних ягід і легкий чай.
- Чиста питна вода – протягом дня і обов’язково вранці натощак в обсязі один стакан.
Заборонені продукти при запорах
Геморой не відноситься до захворювань, безпосередньо загрозливих життю. Проте ряд заборонених продуктів слід виключити з харчового раціону, особливо в період загострення хвороби. Отже, заборонені:
- жирні та гострі продукти
- смажені блюда
- маринади та консерви
- свіжий пшеничний хліб
- кондитерські вироби, присмачені кремами і вершками
- шоколад, какао, кисіль
- насичений чай, кава
- білокачанна капуста
- бобові, редис, ріпа, редька
- міцні напої, що містять спирт
- обмежується картопля, рис, манна крупа
Як живитися після операції і при загостренні геморою і тріщин
Дієта після операції геморою грає важливу роль в реабілітації після хірургічного втручання, а також є профілактикою післяопераційних ускладнень. Мета дієти: фізіологічне балансування режиму харчування і легке, своєчасне звільнення кишечника.
Дієта після видалення геморою протягом перших 24 годин передбачає голодування з достатнім питним режимом. Післяопераційна дієта геморою на другу добу включає:
- 5-6 разовий прийом їжі
- виключаючи продукти, що призводять до бродіння та газоутворення в кишечнику (білокачанна капуста, редька, ріпа, редис, бобові, виноград, цитрусові і соки з них, газовані напої, незбиране молоко, чорний хліб та солодощі).
- категорично заборонено копченості, гострі, солоні, пряні страви, консервації та алкоголь, оскільки ці продукти здатні підсилити приплив крові до органів малого тазу.
В післяопераційному періоді рекомендовано розсипчасті каші (гречка, пшоняна), нежирне м’ясо, кисломолочні продукти, пшеничний хліб вчорашній, рослинні масла, овочі і фрукти (за винятком згаданих вище). Усі страви – парові, запечені чи тушковані, додатково подрібнені в перший час. Принципу подрібнення продуктів слід дотримуватися і далі: м’ясо у вигляді суфле та фрикадельок, овочі у вигляді салатів і пюре тощо.
Смажені страви виключаються до повного відновлення після втручання.
Варіанти меню при геморої
Дієта при гострому періоді: дієта при геморої і тріщинах в період загострення носить назву безшлаковою. Мета дієти – затримка стільця на кілька днів, щоб виключити механічний вплив калових мас на запалені ділянки прямої кишки.
Постійна дієта при геморої і меню розробляється на основі дієтичного стола №3 – рекомендується при запорах.
Приблизне одноденне меню включає: | 1 день |
|
|
2 день | 3 день |
|
|
Меню можна урізноманітнити за індивідуальними харчовими перевагами з урахуванням рекомендацій, які стосуються вибору продуктів і способу їх приготування.
Про дієту при геморої і тріщинах також можна прочитати статтю російською мовою: «Диета при геморрое и анальных трещинах: примерное меню, разрешенная и запрещенная еда»