Підшлункова залоза – один із найскладніших органів в організмі людини, важко діагностуються і практично не піддається відновленню. Від роботи цієї залози залежить і нормальне травлення і обмін речовин. Численні медичні дослідження, що проводяться з метою визначення факторів ризику розвитку панкреатиту, визначають мало не 200 причин. Однак, основними причинами виникнення панкреатиту визнані алкоголь і жовчнокам’яна хвороба.
Чому з’являється панкреатит?
Підшлункова залоза – найважливіший секреторний орган, функції якого полягають у виробленні спеціальних гормонів та соку, без яких неможливо травлення і нормальний обмін речовин в організмі людини. У довжину ця заліза складає всього 15 см. і важить майже 80 гр., однак вона за добу виділяє більше 1,4 літри панкреатичного секрету. Її секреторна функція полягає в доставці виділеного панкреатичного соку до дванадцятипалої кишки. До складу соку підшлункової залози входять такі ферменти – тирпсин, ліпаза, мальтоза, лактаза, в чиї функції входить нейтралізація кислоти шлунку і допомога у травленні. Також цим маленьким органом виробляються найважливіші гормони – інсулін, глюкагон, ликопоїн, що регулюють рівень цукру в крові та беруть участь у вуглеводному обміні та створенні фосфоліпідів у печінці.
Звичайно ж, на роботу підшлункової надає прямий вплив і спосіб життя людини, і їжа, яку він вживає. Для переварювання білків, жирів, вуглеводів залозою виробляються відповідні ферменти: для білків – трипсин, для жирів – ліпаза і т.д. Тому надмірне вживання шкідливих продуктів, алкоголю, лікарських засобів призводить до того, що відтік соку підшлункової залози сповільнюється, зупиняється і залишається в тканинах самої залози або в протоках, не досягаючи дванадцятипалої кишки. Порушується процес травлення і розвивається запальний процес – гострий панкреатит, причинами виникнення якого може бути і переїдання, і отруєння, і травма.
Запалення підшлункової залози, як окремий ізольований процес практично не зустрічається, заліза завжди залучена в патологічні процеси при будь-яких захворюваннях, особливо травної системи. Причому, стан самої підшлункової залози дуже важко визначити, оскільки для діагностики цей маленький орган розташовується досить глибоко. Докладно про Панкреатит: симптоми і лікування можна почитати в нашій статті.
Отже, у гострого панкреатиту причинами запалення вважаються такі фактори, визнані всіма фахівцями:
- Захворювання жовчного міхура, жовчовивідних шляхів. Це вважається однією з основних причин панкреатиту, оскільки при гіпертензії в жовчовивідних шляхах і закидання жовчі (до складу якої входить кишкова паличка), в підшлунковій залозі відбуваються неадекватні хімічні процеси. Відбувається накопичення речовин, що сприяють активації власних ферментів проти самої тканини підшлункової залози. При цьому уражаються і кровоносні судини, створюючи потужний набряк тканин і подальші крововиливи. Походження такого панкреатиту (виключаючи алкогольне), становить 70% від числа всіх гострих запальних процесів у залозі. Всі інші панкреатити, як вважають багато фахівців, відносяться до ідеопатичних з неясною етіологією.
- Захворювання шлунку, дванадцятипалої кишки. Такі порушення роботи ШКТ, як гастрит, виразка шлунку, послаблення рухової функції або запалення дванадцятипалої кишки – сприяють формуванню недостатності сфінктера Одді. Тому при цих захворюваннях також відбувається викид кишкового вмісту в протоки підшлункової залози, як і при захворюваннях жовчного міхура.
- Атеросклероз судин, цукровий діабет, гіпертонія, вагітність. При цих захворюваннях відбувається порушення кровообігу в підшлунковій залозі, обмеження її живлення, що сприяє розвитку панкреатиту. При вагітності тиск матки на судини також впливає на розвиток ішемії підшлункової, тому жінки в очікуванні дитини схильні до ризику розвитку гострого панкреатиту.
- Алкогольні, харчові, хімічні отруєння. При різних отруєннях токсичними речовинами, кислотами, лугами, а також інтоксикації, що виникають при глистовій інвазії, навіть часте вживання фруктів і овочів, напханих пестицидами і велика кількість інших хімічних добавок у харчових продуктах сприяють активації ферментів підшлункової залози.
- Прийом деяких лікарських засобів, таких як:
- Азатіоприн
- Фуросемід
- Метронідазол
- Тетрациклін
- Глюкокортикостероїди
- Естрогени
- Тіазидні діуретики
- Інгібітори холінестерази
- Сульфаніламіди
- Нестероїдні протизапальні препарати
- Панкреатит – хвороба людей, схильних до переїдання. При порушенні жирового обміну також активізуються ферменти. А якщо людина має схильність до хронічного переїдання, ризик виникнення панкреатиту збільшується в рази, особливо при зловживанні жирної, смаженої їжі.
- Травми залози, поранення живота. При тупій травмі, при ранах, після невдалих операцій на жовчному міхурі, дванадцятипалої кишці також можливий розвиток гострого запального процесу в підшлунковій залозі.
- Інфекційні захворювання. Вірусні гострі і хроничні гепатити, хронічна печінкова недостатність, хронічний тонзиліт, вітряна віспа, епідемічний паротит (свинка), будь-які гнійно-запальні процеси, загальні і локалізовані в черевній порожнині, дизентерія, сепсис кишечника – всі ці захворювання підвищують ризик панкреатиту.
- Алергізація організму. Існує версія про алергічне походження деяких видів панкреатиту. В крові у таких хворих часто виявляються антитіла, які вказують на аутоагресію. А це також є при панкреатиті причиною запалення, оскільки підшлункова залоза як би сама себе знищує.
- Генетична схильність. Існує ряд генетичних порушень, при яких панкреатит починає розвиватися у дитини з самого народження.
Статистика панкреатиту з причин появи
- Основна маса хворих, які потрапляють в стаціонар з гострим панкреатитом є люди, які зловживають алкоголем. За деякими даними понад 40% всіх пацієнтів – це алкоголіки з некрозом підшлункової залози або деструктивним панкреатитом.
- І тільки 30% пацієнтів перебуває на лікуванні у зв’язку з супутньою жовчнокам’яною хворобою.
- 20% людей з надмірною вагою страждають цією недугою.
- Вірусні гепатити, травмування, прийом лікарських засобів і отруєння, як причини виникнення панкреатиту, складають лише 5 %.
- Вроджені дефекти, аномалії розвитку, спадкова схильність становлять не більше 5%.
Профілактика панкреатиту
При нападі гострого панкреатиту потрібна термінова медична допомога, тому лікування здійснюється в стаціонарі, іноді пацієнту потрібне оперативне втручання. Дуже часто гострий панкреатит, особливо після кількох нападів, переходить у хронічний, при якому підшлункова залоза постійно піддається саморуйнуванню. Тому профілактика панкреатиту, такого грізного захворювання, є найкращим способом не допустити розвитку гострого панкреатиту.
- Відмовившись від куріння і надмірного вживання алкоголю, навантаження на підшлункову залозу знизиться в рази і при наявності хронічного панкреатиту людина гарантовано надовго продовжить період ремісії.
- Надмірні тренування в тренажерних залах, непосильні вправи, біг і стрибки, відвідування лазень і саун здатні також викликати загострення хронічного панкреатиту. Самий оптимальний варіант для фізичних вправ – це лікувальна гімнастика, дихальні вправи і масаж.
- Від стану жовчних шляхів і жовчного міхура безпосередньо залежить функціонування підшлункової залози. Якщо в жовчному міхурі вже сформувалися камені, то слід вивести їх з організму, і чим раніше, тим краще.
- Під час прийому їжі прислухайтеся до свого організму, переїдання завжди дуже негативно впливає на стан обміну речовин, шлунково-кишкового тракту і підшлункової залози в тому числі.
- Намагайтеся вживати їжу невеликими порціями, але часто, а також по можливості не змішуйте за один раз безліч різних продуктів, дотримуйтеся принципів роздільного харчування. Особливо важко доводиться підшлунковій залозі при змішуванні білків і вуглеводів. Добре іноді влаштовувати розвантажувальні дні, вживаючи тільки просту їжу, супчики, каші, сир.
- Підшлункова залоза дуже не любить каву, тому варто обмежити її споживання, або випивати не більше 1 чашки за добу, особливо вона шкідлива натощак. Розчинну каву бажано взагалі виключити, це дуже отруйний напій для залози.
- Намагайтеся менше вживати продуктів, які містять грубу клітковину, капусту, буряк, моркву краще запікати, тушкувати. Варто менше вживати надто солодку, жирну, кислу і солону їжу, а також консервовану, копчену їжу, уникати вживання цитрусових. При ризику розвитку панкреатиту особливо корисні мінеральна вода, нежирні молочні продукти, морепродукти.
Про причини виникнення панкреатиту також можна прочитати статтю російською мовою: «Причины возникновения панкреатита, профилактика заболевания».