Останні повідомлення про дослідження, перекривають хвалебні відгуки про корисні властивості зеленого чаю, особливо при вагітності. Тому любителям випивати більше 2 чашок зеленого чаю слід переглянути своє ставлення до цього напою. До одного і того ж висновку дійшли незалежні фахівці в США та Іспанії. Дослідники з університету Нью-Джерсі відзначають, що зелений чай сприяє збільшенню поліфенолів, які посилюють процеси фіброзу печінки.
А також людям, які приймають варфарин варто враховувати, що на зниження ефективності вафарина впливає великий вміст вітаміну К в зеленому чаї. Це підвищує ризик виникнення тромбозів вен, що особливо важливо враховувати людям при варикозі вен нижніх кінцівок. В Іспанії при університеті Мурсії, в центрі Джона Іннеса експерти також встановили, що цей популярний напій в своєму складі має велику кількість галлат епігаллокатехіну, чий надлишок знижує засвоюваність вітаміну В9, тобто фолієвої кислоти.
Тому зелений чай при вагітності слід обмежувати. Цей факт слід враховувати і молодим жінкам, які прагнуть завагітніти і вже вагітним жінкам, оскільки в ці періоди потреба у фолієвій кислоті значно збільшується, і її нестача може відображатися на появу дефектів нервової трубки у плода. Цей
цитостатик – галлат епігаллокатехіну близький за складом до метотрексату, який також володіє антифолатною дією і може заміщати правильні потрібні ферменти, що взаємодіють з метотрексатом, приводячи до скорочення вироблення фолієвої кислоти, так необхідної жінці перед зачаттям і в першому триместрі вагітності. Особливо не варто вживати зелений чай у пакетиках вагітним жінкам. Див. також – Шкода від чаю в пакетиках.