Симптоми алергії на цитрусові, мандарини, апельсини

Чому з’являється алергія на цитрусові?

Цитрусові – це фрукти, які для нас не є природним, місцевими продуктами, оскільки вони виростають не на рідній для нас території. Численні дослідження вчених про користь різних продуктів харчування, доводять, що максимальну користь для організму людини приносять тільки ті фрукти, овочі, злаки, які ростуть в місцевості, де народився і виріс, тому основний природний раціон повинен складатися з місцевих сільськогосподарських продуктів. Оскільки для перетравлення екзотичних фруктів в наших організмах недостатньо ферментів, цитрусові є для нас потужними алергенами.

Тому часто такі усіма улюблені мандарини, лимони, апельсини, грейпфрути, помело, «заморські» фрукти викликають неадекватну алергічну реакцію з боку імунної системи у людей, які живуть у нашій країні. Особливо часто буває алергія на мандарини і апельсини, і більше всього від цієї неприємної реакції організму страждають діти. Однак, і у дорослих можуть вперше виникнути алергічні прояви при «передозуванні» цитрусовими.

Алергія на цитрусовіЯкщо прояви алергії наступають тільки при вживанні великої кількості продукту, що містить гістамін, наприклад, при вживанні 1-2 мандаринів алергії немає, а коли людина з’їсть відразу півкілограма фруктів, то проявляються ознаки алергії – це псевдоалергія, або помилкова алергія. Вона є сигналом того, що у людини або порушена робота шлунково – кишкового тракту, або є які-небудь паразитарні захворювання, порушення роботи печінки, і при надходженні в організм надлишкової кількості продуктів, що містять гістамін, ці порушення проявляються у вигляді шкірних висипань, нежиті або кон’юнктивіту. Якщо у людини алергія на цитрусові, її симптоми можуть проявлятися не тільки після вживання свіжих фруктів, але і при прийомі лікарських засобів і продуктів, до складу яких входять їх екстракти, кислоти, цитрусові добавки, а також при використанні косметичних засобів по догляду за шкірою з цитрусовими компонентами.

Однією з версій визначення причин алергії на цитрусові може бути зовсім не сам екзотичний фрукт, а алергія на ті хімічні речовини, якими виробники обробляли ці продукти під час росту і для тривалого зберігання і транспортування. Не секрет, що надлишок хімічних добрив, якими рясно прикормлюють в даний час всі сільськогосподарські культури, накопичуються в овочах і фруктах. А пестициди, які використовуються для боротьби з шкідниками культур, здатні боротися не тільки з грибками і комахами, але і згубно впливають на організм людини.

Дифеніл – цією речовиною рясно обробляють всі без винятку цитрусові, піклуючись про те, щоб фрукти довго зберігали свій товарний вигляд, не були схильні до гниття і не пліснявіли. Дифеніл не має ні смаку, ні запаху, і не має кольору, тому споживач його не бачить і не відчуває. Навіть ретельне ополіскування фрукта не може гарантувати того, що на шкірці не залишиться його слідів. А якщо мандарин або апельсин не помити зовсім, то після очищення, на пальцях людини залишається значна кількість хімічної речовини, яка благополучно потрапляє в організм. Страшно те, що дифеніл з’їдають і діти разом з фруктом, якщо він не буде ретельно вимитий під проточною водою.

Фунгіциди, сірчистий газ і бромистий метил – перед відправленням на експорт більшість цитрусових також обробляються цими хімічними сполуками для знищення шкідників та профілактики появи цвілі і гнилизни на заморських фруктах. І ніхто не гарантує, що ці шкідливі речовини при тривалому перебуванні на шкірці не проникають в м’якоть фруктів, а потім не накопичуються в організмі людини.

Чому з’являється алергія на цитрусові? Симптоми неадекватної реакції організму можливо з’являються не тільки від вживання надмірної кількості цих продуктів, не тільки від індивідуальної непереносимості, але і від надлишку хімічних речовин, якими насичені екзотичні імпортні продукти. Цікавий той факт, що у багатьох дітей мандарини, вирощені в Абхазії, не викликають алергічних реакцій, а імпортні «оброблені» мандарини дають симптоми алергії. Можливо, тут відіграє роль сорту фруктів, а також дальність місця зростання продукту.

Симптоми алергії на цитрусові

Ознаками харчової алергії на будь-які продукти, в тому числі і на цитрусові, як правило, є:

Шкірні прояви:

  • висип по тілу, обличчю
  • сильний свербіж, почервоніння поверхні шкіри
  • атопічний дерматит
  • діатез, екзема, нейродерміт

З боку дихальної системи:

  • алергічний риніт
  • набряки і почервоніння в області носа
  • набряки язика, губ
  • алергічний кашель, набряки і звуження бронхів (бронхоспазм), які проявляються утрудненням дихання, хрипами

З боку серцево-судинної системи:

  • алергія може супроводжуватися запамороченням, зниженням артеріального тиску

З боку слизової оболонки очей:

Порушення травлення:

  • болі в животі
  • діарея, спазми кишечника
  • блювота, нудота
  • панкреатит
  • коліт

У деяких дітей навіть незначна кількість алергену у вигляді цитрусових фруктів може викликати бурхливу реакцію, іноді навіть від запаху фрукта або дотику до нього з’являються симптоми алергії. Однак, якщо який-небудь цитрусовий фрукт викликає алергію, це не означає, що варто відмовлятися від усіх плодів цього виду. Наприклад, при алергії на мандарини, людина може відмінно переносити грейпфрут або помело.

Про симптоми алергії на цитрусові також можна прочитати статтю російською мовою: “Симптомы аллергии на цитрусовые, мандарины, апельсины“.