Все про імбир – користь і шкода, лікувальні властивості та протипоказання

Імбир став популярний у нас зовсім недавно, а між тим це дуже давня пряність, її дуже високо цінували ще в Стародавньому Римі, а привозили з країн Сходу. Його додавали в м’ясні страви, десерти, супи, напої і випікали різні пряники. Культивується сьогодні імбир в основному в Китаї, на Цейлоні, в Індії, Індонезії, а також в Австралії, на Ямайці, у Західній Африці (Нігерія).

Перш ніж розповісти про корінь імбиру – користь і шкоду для здоров’я, варто звернути увагу на те, що в супермаркетах свіжі бульби імбиру і маринований імбир найчастіше мають китайське походження. Тому важливо знати, що не можна використовувати свіжий імбир відразу. Для виробництва всіх сільськогосподарських культур у Китаї використовуються величезні дози хімікатів, пестицидів, перед транспортуванням вся продукція піддається обробці.

Промислове виробництво імбиру в Китаї дуже розвинене – його консервують в сиропі, маринують, зацукровують (варять у цукровому сиропі), використовують як настій. У країнах, де є доступ до свіжого імбиру, сушений імбир не користується попитом, оскільки у порошку і смак, і аромат млявий. Товарні сорти імбиру в залежності від обробки поділяють на:

  • Білий імбир – бенгальський або ямайський – це вищий сорт
  • Вибілений – очищений від шкірки і витриманий у вапняному розчині
  • Чорний Барбадоський-неочищений, а просто ошпарений або прокип’ячений

Перед тим, як використовувати свіжий імбир, його необхідно ретельно вимити, очистити, потім помістити в воду на годину, щоб знизити токсичний вплив на організм. Сухий порошок зазвичай має сторонні домішки і для нього використовуються грубі сорти коріння – його краще не використовувати. Висушений корінь змінює свої властивості, посилюються протизапальна та знеболювальна дію, але стимуляція травлення знижується.

Хороші за якістю вважаються не мляві, щільні, гладкі свіжі корені, при обламуванні він повинен хрустіти, аромат і смак такого імбиру більш сильний. При виборі слід віддавати перевагу світлому і блискучому корені, темний набагато гірше світлого. Якщо купуєте порошок імбиру – він не повинен бути біло-сірого кольору, а тільки пісочного, світло-жовтого, а також повинен бути герметично упакований.

Корисні, лікувальні властивості кореня імбиру

ІмбирІмбир містить велику різноманітність корисних речовин, у нього дуже складний склад, що включає до 400 хімічних сполук, тому він має багато лікувальних властивостей. Імбиру приємний аромат надають ефірні олії, яких у ньому близько 1-3%, пекучий смак – додає Гінгерол (фенолоподобній речовини), він насичений природними цукрами, вуглеводами, жирами, смолами, вітамінами, клітковиною, мінеральними речовинами:

  • Імбирний корінь містить достатню кількість вітамінів групи В (В6, В1, В9, В5, В2), а також вітамін А і С
  • Крім того, він багатий солями кальцію, магнію, фосфору, містить кремній, хром, холін, цинк, аспарагін, марганець
  • Містить незамінні амінокислоти – лізин, Фенілаланін, треонін, метіонін та ін, які синтезуються організмом в дуже малій кількості і повинні надходити з їжею
  • Олеїнову, каприлову нікотинову та лінолеву кислоти
  • Ефірні масла, які надають йому пряний і терпкий аромат

Чим корисний імбир для здоров’я?

Імбир сприяє поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту

Імбир корисний тим, що поліпшує апетит, при цьому прискорює обмін речовин, його використання рекомендується при порушеннях холестеринового і жирового обміну, завдяки незамінним амінокислотам, які входять до його складу. Імбир також містить речовини, що поліпшують кровопостачання, тому прискорюється обмін речовин і його можна використовувати тим, хто бореться із зайвою вагою, оскільки стимуляція процесу спалювання калорій сприяє зниженню ваги. Більш того, імбир сприяє нормалізації роботи кишечника, регулює перистальтику. Продукти харчування, які приправлені коренем імбиру, можуть краще засвоюватися організмом.

Протизапальна дія

Найпопулярніше застосування кореня імбиру – це профілактика і лікування гострих респіраторних захворювань, застуди, бронхіту, ангіни, оскільки він має помірну протизапальну дію. У деяких європейських країнах для лікування застуди використовують імбирний ель і імбирне пиво, їх підігрівають перед вживанням і вважають, що це призводить до швидкого одужання. У Китаї яєчний омлет з імбиром є народним засобом від кашлю, також з кореня імбиру роблять спеціальні льодяники від кашлю.

Знеболююча дія

При будь-якому м’язовому, головному, суглобному болі – імбир сприяє зниженню больових відчуттів. В домашніх умовах використовувати цю властивість імбиру можна наступним чином – натертий імбир або його порошок змішують з водою і прикладають як компрес на болюче місце.

Протиблювотна дія

Ще одна корисна властивість імбиру – це протиблювотна дію. Численні дослідження стверджують, що корінь імбиру корисний для зниження нудоти будь-якого походження. Він знижує прояви токсикозу при вагітності, при морській хворобі, при хворобливих місячних у жінок, зменшує нудоту, як наслідок хіміотерапії, нудоту при закачуванні в транспорті.

Імуностимулююча дія

Користь кореня імбиру також полягає в тому, що це досить сильний антиоксидант, він заспокоює нервову систему, покращує пам’ять, зміцнює імунітет, допомагає впоратися зі стресом, підвищує гостроту зору, концентрацію уваги, допомагає відновитися після грипу, застуди, є відмінним тонізуючим засобом.

Протипоказання кореня імбиру і потенційна шкода для здоров’я

Інформації про лікувальні властивості імбиру дуже багато, але при різних захворюваннях він може нашкодити здоров’ю. Користь і шкода імбиру повинні враховуватися людьми, які мають які-небудь серйозні проблеми зі здоров’ям, хронічні захворювання. Багато хто вважає, що якщо це рослинний лікувальний засіб, то його можна використовувати всім без обмеження і крім користі ніякої шкоди не буде. Це не зовсім так, у імбиру є певні протипоказання і перед вживанням слід обов’язково проконсультуватися з лікарем.

Ефірні олії і гіркоти, які містяться в складі імбиру, можуть надавати негативну дію при наявності деяких захворювань шлунково-кишкового тракту, а саме при гастриті, виразці шлунка, стравоходу, 12-палої кишки, при неспецифічному виразковому коліті. Також небезпечно використовувати його в їжу при стравохідному рефлюксі, дивертикульозі і дивертикуліті.

Імбир не можна використовувати одночасно з деякими лікарськими засобами – з антиаритмічними засобами; препаратами, що знижують артеріальний тиск; лікарськими засобами, що стимулюють роботу серцевого м’яза; цукрознижуючими препаратами – він підсилює їх дію, що призводить до посилення їх дії і побічних ефектів (див. імбир при цукровому діабеті). Імбир підвищує ризик гіпокаліємії, а також знижує ефективність бета-адреноблокаторів.

При вживанні імбиру знижується згортуваність крові, це слід враховувати при прийомі різних лікарських засобів, у яких такі ж побічні дії. При схильності до кровотеч і ураженні дрібних кровоносних судин – його застосування протипоказано (маткові кровотечі, геморой тощо).

Не можна вживати імбир при гарячці, вищій температурі – він може сприяти її підвищенню. При вірусних інфекціях, застуді з невеликою температурою його прийом припустимий, а при грипі з високою температурою вживати не можна.

Потенційна шкода кореня імбиру можлива при інсульті, ішемічній хворобі серця, інфаркті та передінфарктному стані, при гіпертонії. У 2 і 3 триместрі вагітності його вживання не бажано, оскільки це може викликати підвищення артеріального тиску.

При шкірних захворюваннях імбир може викликати подразнення шкіри або загострення наявних хронічних захворювань шкіри.

Імбир протипоказаний при будь-яких захворюваннях печінки – цироз, гепатит, а також при жовчнокам’яній хворобі.

Все добре в міру, при передозуванні імбиром можуть виникнути алергічні реакції, пронос або блювота, тому не можна зловживати цим продуктом і при появі розладу травлення або алергії слід припинити його споживання.

Як зберігати корінь імбиру?

  • Весь запас ароматичних речовин і ефірних масел знаходиться під шкіркою, тому очищати його слід акуратно, тонший
  • Свіжий імбир може зберігати свіжість при зберіганні в холодильнику не більше тижня. Сухий корінь близько 4 місяців може зберігати корисні властивості.
  • При подрібненні імбиру краще не використовувати дерев’яну дошку, яка вбирає сік кореня
  • Сік імбиру може чинити подразнювальну дію на слизові оболонки, тому після контакту зі свіжим коренем слід ретельно мити руки
  • Для подрібнення імбиру краще використовувати терку, вона допоможе позбутися від жорстких прожилок, які перебувають у корені
  • Щоб зберегти імбир, його можна очистити і залити горілкою, вином, і використовувати протягом кількох тижнів як сам корінь, так і ароматний напій в якості приправи.

Все про імбир також можна прочитати російською мовою: «Все об имбире — польза и вред, лечебные свойства и противопоказания».