Що можна їсти при гастриті: правильне харчування, дієта

В сучасному ритмі життя людина рідко замислюється над тим, що він їсть. Головне – швидко перекусити, і знову повернутися в кругообіг повсякденних турбот. І лише після того, як починає боліти живіт, з нього лунає підозріле бурчання або з’являється інший дискомфорт, ми починаємо замислюватися про якість вживаних продуктів.

Більшості людей властиво забувати про печії, відрижці або тяжкості в животі, коли ці неприємні відчуття проходять. Але коли дискомфорт починає з’являтися з завидною періодичністю, похід до лікаря стає неминучим.

Неякісне харчування здатне стати причиною багатьох захворювань, але в першу чергу від поганої їжі страждає травна система. Найбільш поширеною хворобою ШКТ вважається гастрит, який може розвиватися в різних формах.

Крім лікування медичними препаратами, при гастриті призначають спеціальну дієту. Тоді пацієнт починає замислюватися, що ж саме їдять при гастриті?

Список дозволених продуктів

Харчування при гастриті, хоч і є дієтичним, може бути досить різноманітним.

Меню при гастриті включає такі страви:

  • Хліб і хлібобулочні вироби. Найбільш вдалим варіантом стануть сухарики або сухий білий хліб. При бажанні підсушений хліб можна трохи розмочити в неміцному чаї з молоком. Житній і свіжоспечений хліб вживати категорично заборонено, так як він негативно позначається на стані слизової шлунка.
  • Каші. Саме каші вважаються найкориснішою стравою для шлунка. Пацієнтам з гастритом рекомендується регулярно вживати каші на сніданок, переважно гречану та вівсяну. Їх можна готує на воді або нежирному молоці розведеному. Однак, потрібно врахувати, що каші для хворих на гастрит потрібно довго варити. Крім того, не слід купувати каші швидкого приготування, так як у них немає потрібних корисних речовин. Краще віддати перевагу вівсяним пластівців або звичайною гречаній крупі.
  • Супи. Краще готувати супи на овочевому бульйоні, але якщо пацієнту не подобається таке блюдо, можна використовувати сильно розбавлений м’ясний бульйон (яловичий або курячий). Не можна використовувати приправи-підсилювачі смаку, а також їсти супи занадто гарячими. Страва має бути лише злегка теплим.
  • Картопля. Цей овоч дуже корисний для людей з гастритом. Картоплю можна їсти відварну або у вигляді пюре. Смажена картопля категорично заборонене із-за негативного впливу на слизову.
  • М’ясо пацієнтам з гастритом можна їсти тільки нежирне: кролика, курку, яловичину та телятину. Особливо корисним стравою вважаються парові котлети: м’ясо в них дрібно порублено і приготована на пару. Звичайне парове м’ясо цілісним шматком теж можна вживати, але його слід ретельно пережовувати і не є занадто багато, так як будь-які м’ясні страви несуть підвищене навантаження на шлунок. Будь-які ковбаси (сосиски, копчені та сирокопчені) при гастриті їсти не можна.
  • Риба. Допускається вживання нежирних сортів морської риби (тріски, хека, минтая), можна їсти і деякі види річкової риби (найбільше підходять судак і щука). Рибу в смаженому чи консервованому вигляді вживати не можна, так як при консервуванні та термічній обробці втрачаються всі корисні властивості продуктів. Рибу краще варити або готувати на пару з обмеженою кількістю спецій.

Фрукти при гастриті

Пацієнтам з гастритом можна вживати фрукти, хоча існують і протипоказані:

  • Банани містять клітковину, а сам фрукт м’який, багатий корисними речовинами і легко засвоюється в травному тракті. І хоча банани є протипоказанням по дієті №5, при гастриті їх можна вживати.
  • Ще одним корисним фруктом для хворих на гастрит є яблука. Народна медицина навіть лікує це захворювання звичайним яблучним пюре. Під час загострення захворювання ці фрукти краще їсти у вигляді пюре. Уважно слід ставитися й до вибору сорту яблук. Для гастриту з підвищеною кислотністю кращі солодкі сорти яблук, а для захворювання з низьким рівнем кислотності – сорти з кислинкою.
  • Кавун людям з гастритом можна вживати в обмеженій кількості. Незалежно від рівня кислотності, пацієнтам з гастритом можна з’їдати не більше двох скибочок кавуна. Крім того, краще купувати кавуни в кінці серпня або на початку вересня. Більш ранні фрукти містять занадто багато нітратів і пестицидів через бажання виробників отримати ранній урожай.
  • Виноград і його сік можна вживати людям з гастритом. Цей фрукт підвищує кислотність шлунку, негативно позначається не стан слизової, а товста шкірка зводить до мінімуму всі корисні властивості винограду. Навіть пацієнтам із зниженою кислотністю шлунка не рекомендують їсти виноград з-за його товстої шкірки і кісточок.
  • Диня вважається одним із самих важких продуктів для шлунка. Крім того, вона несе додаткове навантаження на підшлункову залозу та жовчний міхур навіть у здорових людей. Диня важко перетравлюється навіть людьми з нормальною роботою шлунково-кишкового тракту, не кажучи про пацієнтів із гастритом.

Молочні продукти

Відповідь на питання, чи можна при гастриті їсти молоко і молочні продукти, криється в типі захворювання. Вживання такої їжі безпосередньо залежить від рівня кислотності.

При гастриті зі зниженою кислотністю можна вживати такі молочні продукти:

  • Звичайне молоко не можна пити в цілісному вигляді. Краще використовувати його для приготування каш і напоїв.
  • Корисними вважаються кисломолочні продукти: простокваша, кефір або йогурт.
  • Натуральний сир краще їсти у вигляді запіканок і суфле.

Для пацієнтів з підвищеною кислотністю буде корисним вживання натурального молока в якості окремого напою, а також з чаєм. Можна пити всі кисломолочні продукти, якщо вони не володіють дуже кислим смаком. Єдиним винятком є кефір – у нього занадто висока кислотність для хворих з даним типом гастриту. В міру можна вживати страви з сиру: ліниві вареники, парові або сирники запечені, пудинги і запіканки.

Існує і заборонені молочні продукти. Вони включають:

  • Глазуровані сирки
  • Жирне молоко або сметана
  • Гострий і солоний сир або сир.

Що можна їсти при гастриті правильне харчування, дієтаОвочі при гастриті

Вживання овочів при гастриті доведеться трохи обмежити. Список дозволених овочів включає:

  • В запеченому або відвареному вигляді можна їсти картоплю, буряк, моркву, цвітну капусту або зелений горошок. З них також можна готувати пюре і суфле.
  • Коли гастрит не знаходиться в стадії загострення, можна їсти стиглі помідори некислих сортів.
  • Вживання огірків – спірне питання. Одні лікарі вважають, що поза загострення гастриту, допускається вживання очищених і тертих огірків в помірних кількостях. На думку інших лікарів, огірки при гастриті категорично заборонені.

Під забороною для хворих на гастрит виявляються такі овочі: білокачанна капуста, редька, цибуля, гриби, ріпа й бруква, а також будь-які консервовані та мариновані овочі. Список заборон також включає картоплю-фрі і чіпси.

Напої при гастриті

Людям з гастритом потрібно уважно ставитися не тільки до страв в меню, але і до напоїв.

  • Чорний кава натщесерце категорично заборонено при гастриті з підвищеною кислотністю. При зниженому рівні кислотності можна пити каву або какао з молоком, але лише в обмеженій кількості.
  • Чай корисний для хворих з підвищеною кислотністю шлунка. Особливо благотворно на стані слизової відображається зелений чай з молоком.
  • Шоколад, квас або газовані напої при гастриті вживати категорично заборонено.
  • Щодо цикорію існує два суперечливі думки. Виробники розчинної цикорію стверджують, що це винятково корисний продукт, але лікарі дотримуються думки, що цикорій має таке ж негативний вплив на слизову оболонку шлунка, як і чорну каву. Якщо людина все ж не може відмовитися від цикорію, його смак потрібно обов’язково пом’якшувати молоком.

Багатьох цікавить питання, чи можна пити алкоголь при гастриті. Гострий тип або загострення хронічного захворювання передбачає повне виключення алкоголю з раціону (включаючи і слабоалкогольні напої). Навіть в період ремісії вживання алкоголю негативно позначається на стані слизової: провокує вироблення шлункового соку і посилює запалення слизової оболонки.

Вживання соків при гастриті залежить від рівня кислотності шлунка:

  • При зниженій кислотності можна пити всі соки, крім виноградного, але їх слід обов’язково розбавляти водою. Корисним буде і відвар шипшини.
  • Пацієнтам з підвищеною кислотністю слід вживати тільки соки з солодких фруктів і ягід (томатів, груш, яблук, персиків). Категорично заборонено цитрусові соки або напої з інших кислих фруктів (журавлини, слив, агрусу, абрикосів). Користь принесе і народний засіб: сік з картоплі чи капусти. Важливо пам’ятати, що всі напої повинні бути кімнатної температури, так як занадто гарячі або холодні напої будуть дратувати слизову оболонку шлунка.

Інші продукти при гастриті

Рецепти страв при гастриті можуть бути досить різноманітними, особливо, якщо пацієнт ознайомитися і з іншими забороненими і дозволеними продуктами:

  • Яйця можна їсти людям з гастритом з підвищеною кислотністю. Але для цього продукту існують обмеження: можна вживати не більше трьох яєць на тиждень у вигляді омлету або зварені некруто. Хворим із зниженою кислотністю дозволяють є некруто зварені яйця, запечені або у вигляді омлету, але не більше одного яйця в суті. Під забороною глазунья або зварені круто яйця.
  • Морозиво і будь-які солодощі (цукерки, торти і тістечка) категорично заборонені хворим з гастритом, особливо при підвищеній кислотності.
  • Твердий сир можна вживати лише в обмеженій кількості і невеликими скибочками. Причому, цей молочний продукт не повинен бути солоним або гострим.
  • Мед – корисний продукт для людей з гастритом. Цей продукт володіє загоюючою дією, багатий вітамінами і здатний зняти запалення. Але вживати його слід в міру. Також слід враховувати, що у багатьох людей існує алергія на мед та інші продукти бджільництва.
  • Імбир – занадто гостра спеція для пацієнтів із гастритом, тому його не можна вживати ні в якому вигляді.
  • Під забороною виявляються також будь-які види горіхів, бобових і насіння.

Прогноз для хворих на гастрит

Повне вилікування, при поверхневому гастриті, можливо лише в тому випадку, якщо пацієнт буде чітко виконувати рекомендації лікаря і дотримуватися суворої дієти. Також слід враховувати, що піддаються повному лікуванню лише незанедбані форми захворювання. Хворим потрібно дотримуватися деякі рекомендації для досягнення максимального результату:

  • Не допускати переїдання і великих інтервалів між прийомами їжі.
  • Постійно дотримуватися дієти, виключити фаст-фуд і харчування всухом’ятку.
  • Не курити і не вживати алкоголь.
  • Не допускати сильних фізичних навантажень, перевтоми, нервового перенапруження, стреси. Нічний сон повинен тривати не менше восьми годин. Також рекомендується відводити одну годину на денний сон.
  • Харчуватися дробно. У добу має бути 5-6 прийомів їжі в один і той же час, а вечеря повинна бути не пізніше, ніж за дві години до сну.

Ці умови здаються простими, але на практиці багато пацієнти стикаються з тим, що цих рекомендацій складно дотримуватися постійно.

Cтаттю про те, що можна їсти при гастриті також можна прочитати російською мовою: «Что можно есть при гастрите: правильное питание, диета».