У жінок, які народили першу дитину, часто виникають труднощі з формуванням раціону малюка. У багатьох виникають побоювання, що дитині не вистачає материнського молока, і він постійно голодний. Саме тому і виникає питання, чи можна давати дитині коров’яче молоко, щоб урізноманітнити його раціон.
Якщо у жінки налаштувалася лактація, і вона правильно годує грудьми, молока матері буде цілком достатньо для нормального харчування немовляти. Але, на жаль, далеко не всі мами годують груддю, тому питання про вживання молока дітьми до року завжди залишається актуальним.
Яке молоко краще давати дитині?
Крім питання, чи можна молоко дітям в принципі, часто виникають сумніви, яке краще вибрати: козяче або коров’яче. Насправді, малюк буде отримувати всі необхідні мінерали і вітаміни з різноманітного і повноцінного раціону, оскільки яких-небудь незамінних речовин у самому молоці немає.
Крім того, ведуться активні суперечки щодо обробки молока. Одні дотримуються думки, що дитині краще давати парне молоко з-під корови», так як при пастеризації втрачаються всі корисні властивості продукту, і молоко з пакету з терміном придатності не може бути корисним в принципі.
насправді, сире молоко несе в собі приховану загрозу. За тваринами не завжди ведеться належний санітарний контроль, а власники корів можуть і самі не знати, хворіє чим-небудь тварина. Деякі хвороби можуть не проявлятися симптомами, а сама корова може бути лише носієм захворювання, яке може представляти небезпеку і для людини. Використовуючи сире молоко, ви ризикуєте заразитися бруцельоз, туберкульоз, кліщовим енцефалітом або лайм-боррелезом. Тому, перед тим, як пити молоко, його потрібно обов’язково кип’ятити.
Пастеризація – один з сучасних методів обробки продуктів. При даному процесі знищуються лише хвороботворні мікроорганізми, а структура молока не змінюється. Однак, слід враховувати, що у великих фермерських господарствах тваринам вводять антибіотики в якості профілактики хвороб, і ці засоби незмінно потрапляють у молоко у великих дозах.
В нашій країні поки немає норм, які регулюють вміст антибіотиків у молоці, тоді як в Європі і Америці подібні вимоги ввели досить давно. При постійному вживанні такого молока, антибіотики накопичуються в організмі людини, і в результаті виникає звикання людини до цих засобів, і лікування антибіотиками може виявитися неефективним, а дітям ці засоби можуть бути і зовсім протипоказані.
Крім того, на деяких фермах використовують гормони для збільшення обсягу молока, і у корів від постійного введення подібних засобів починає розвиватися мастит. Для лікування також використовують антибіотики, які згодом потрапляють у кінцевий продукт. А в деяких пробах молока навіть виявляють пестициди, лікарські препарати і навіть підвищені норми свинцю.
Вживання коров’ячого молока
В даний момент проводяться активні хімічні дослідження коров’ячого молока, щоб визначити ступінь його впливу на дітей до року і старше. Вже вдалося довести кілька фактів щодо коров’ячого молока:
- Відсутність ферментів. У дітей до року в шлунково-кишковому тракті просто немає ферменту, який допомагає засвоювати коров’яче молоко. Він з’являється лише після двох років, а у деяких людей не виробляється і протягом усього життя. В кишечнику малюка є лише ферменти, які відповідають за засвоєння материнського грудного молока, тому, якщо давати коров’яче молоко грудним дітям, у них може початися сильна діарея. Різниця між грудним і коров’ячим молоком в тому, що материнське молоко надходить в організм дитини вже в готовому до засвоєння вигляді, тоді як коров’яче містить амінокислоти, розщеплення яких потрібні додаткові ферменти і сили організму.
- Алергія. Дослідження показали, що при введенні в раціон коров’ячого молока у дітей до року, алергічна реакція виникала в 25 відсотках випадків. На основі цих даних можна сказати, що коров’яче молоко є одним з найсильніших алергенів. Навіть якщо після вживання невеликої порції молока неадекватна реакція організму не проявилася, це не означає, що вона не виникне в майбутньому.
Алергени здатні накопичуватися в організмі протягом деякого часу. Менша кількість білка коров’ячого молока і лактози міститься в кисломолочних продуктах, тому їх можна вводити в раціон раніше.
- Вплив білка коров’ячого молока. Цей білок називають козеин, і він являє собою велику молекулу, яка може пошкодити стінки і слизову оболонку кишечника. Під час цього процесу відбувається не тільки травмування органу, але і викид в кров гістаміну, який і призводить до виникнення алергії на коров’яче молоко. Але більш серйозним наслідком вважається пошкодження стінки. Воно може проявитися невеликим і непомітним внутрішньою кровотечею, яке в подальшому призведе до зниження рівня гемоглобіну і анемії.
Постійне вживання коров’ячого молока може призвести до виникнення великої кількості виразок на стінках кишечника, які будуть виражатися в сильному внутрішньому кровотечі.
- Хімічний склад молока. У цьому продукті міститься набагато більше макро – і мікроелементів, ніж у грудному молоці. Наприклад, білок, кальцій і фосфор міститься в трикратному обсязі. А надлишок цих елементів може викликати небажані наслідки. В першу чергу, підвищеному навантаженню піддаються нирки і вся видільна система, ще не достатньо розвинена у немовлят. Вступ зайвого білка і мінералів в організм, навантаження на нирки підвищується в 4-5 разів. Разом з мінералами і білком і виводиться зайва рідина, що викликає у дитини постійну спрагу. Дуже часто для її подолання дітям знову дають коров’яче молоко, що лише посилює шкідливий вплив. У коров’ячому молоці міститься дуже невелика кількість заліза, яке навіть не засвоюється організмом дитини, так як не бере участь в утворенні гемоглобіну. А недолік заліза, в свою чергу, призводить до анемії, хоча сам мікроелемент є одним з найголовніших для малюків, так як залізо бере участь у формуванні еритроцитів і гемоглобіну.
Вживання козячого молока
Якщо вас цікавить, чи можна давати козяче молоко дітям, то і тут точки зору розділилися. Існує думка, що замість коров’ячого дітям можна давати козяче молоко, так як воно краще. Але і ця точка зору є хибною. У молоці кіз міститься ще більше білка і мінералів, що тягне за собою лише додаткове навантаження на організм. Козеин також входить до складу козячого молока, а сам продукт володіє підвищеною жирністю. Молоко кіз погано засвоюється дитячим організмом, про що свідчать білі неперетравлені грудочки в калі дитини.
Козяче молоко не є альтернативою коров’ячого для дітей до двох років. Але якщо на коров’яче молоко розвинулася алергія, після досягнення дворічного віку можна спробувати давати дитині козяче молоко і кисломолочні продукти з нього.
Основні відмінності козячого та коров’ячого молока від материнського
Молоко тваринного походження має величезна кількість відмінностей від материнського. Саме тому коров’яче і козяче молоко не рекомендується використовувати в якості основи дитячого раціону.
- Козяче молоко містить підвищену кількість жирів. Це вважається перевагою, але не для грудних немовлят, яким потрібно гармонійно розвивати всі органи і системи, а не нарощувати кількість жирових клітин. Козяче молоко рекомендують вживати, але все ж в міру, дітям старше трьох років з дефіцитом маси тіла.
- В козячому молоці, у порівнянні з коров’ячим, є більше вітамінів і корисних мікроелементів, але кип’ятіння і пастеризація руйнують їх.
- Коров’яче молоко містить більше вуглеводів, ніж козяче. Мова йде про молочному цукрі. Тому козяче молоко рекомендується пити дітям з лактазною недостатністю (низьким вмістом ферменту, що розщеплює лактозу), але і його слід включати в раціон лише після досягнення дитиною дворічного віку.
- В козячому молоці міститься набагато більше кальцію і фосфору, ніж у коров’ячому. Однак, низький вміст вітаміну Д призводить до поганого засвоєння кальцію, а ось фосфор поглинається дитячим організмом досить легко. В результаті, нирки піддаються додаткової навантаженні, так як їм необхідно виводити надлишок мікроелемента. У немовлят цей процес може призвести до сечокам’яної хвороби. А от дітям після трьох років, склянку козячого молока в день принесе тільки користь: допоможе зміцнити кістки, зуби і буде служити надійним профілактичним засобом проти рахіту.
- І коров’яче і козяче молоко містять чужорідні дитячому організму білки. У материнському молоці є особливі білки, відразу ж беруть участь у формуванні нових клітин. У молоці тваринного походження міститься козеин, який є чужорідним для людини, а для його розщеплення потрібна додаткова енергія, тоді як для повноцінного росту і розвитку потрібні легкозасвоювані білки.
Вживання молока годуючою матір’ю
По даному питанню існують суперечливі думки. Але більшість лікарів все ж дотримуються однозначної точки зору, що вживати незбиране молоко в перший місяць годування груддю жінці не можна.
Деякі лікарі вважають, що годуючої матері необхідно пити молоко, так як в ньому міститься кальцій, бере участь у формуванні кісткової системи. Інша точка зору свідчить, що незбиране молоко можна пити лише в невеликих кількостях і в розведеному вигляді (наприклад, додаючи в чай або кашу). При цьому обов’язково треба спостерігати за реакцією малюка, так як молоко часто призводить до виникнення алергії.
Також існує думка, що саме свіже молоко провокує або посилює кольки у дитини, тому його краще замінити кисломолочними продуктами (сиром, кефіром або йогуртом).
Думка щодо того, що вживання молока може збільшити лактацію, помилково. Будь-яка тепла рідина, будь то чай, компот або звичайна вода, випита перед годуванням, викличе приплив молока.
Молоко для дітей після року
Якщо з включенням молока в раціон дітей до року питань більше не виникає, то багато хто цікавиться, чи можна пити молоко дітям старше року.
Проблема в тому, що поняття «дитина старше року» дуже велике. В першу чергу, при введенні молока в раціон малюка, не слід забувати про те, що це все-таки їжа для телят, а не для людини. Тому кількість споживаного молока в день не повинна перевищувати 400 мл. Крім того, ферменти, що розщеплюють козеин з’являються лише після досягнення дитиною дворічного віку, але і в цьому випадку не варто різко вводити молочні продукти в раціон.
Краще всього починати з невеликої кількості, наприклад, готуючи каші на молоці, а до цього моменту малюкам рекомендується вживати тільки безмолочні каші, трохи розбавляючи їх грудним молоком або сумішшю (залежно від типу вигодовування).
Кілька фактів про молоко
В першу чергу слід згадати про те, що вживання сирого (не кип’яченого молока) може призвести до зараження небезпечними хворобами, а деякі з них практично не піддаються діагностиці (наприклад, туберкульоз у корів). Список хвороб, якими може заразитися людина, що вживає сире молоко, включає:
- Ку-лихоманку
- Туберкульоз, який починає проявлятися лише через кілька років після вживання сирого молока
- Стафілококовий і стрептококовий гастроентерит
- Лейкоз, причиною виникнення якого є лімфотропних вірус
- Харчові токсикоінфекції (див. симптоми харчового отруєння)
- Арбовірусний кліщовий енцефаліт
- Бруцельоз, сибірську виразку, ящур.
У минулому, якщо жінка не могла сама годувати грудьми дитину, користувалися послугами годувальниць, але молоком тваринного походження немовлят ніхто не годував. Коров’яче молоко почали давати немовлятам лише в 18 столітті, коли світські дами не хотіли жертвувати світським життям заради малюка.
У сучасному світі досить засобів і методів, щоб не годувати немовляти коров’ячим молоком. Якщо з якихось причин годування груддю неможливо, дітям дають спеціальні молочні суміші, які адаптовані до незміцнілому організму дитини і містять значно менше білка і мінералів, ніж будь-яке молоко тваринного походження. Однак, грудне вигодовування все ж краще, ніж будь-яка, навіть сама якісна молочна суміш.
Відносно потенційної шкоди молока і молочних продуктів для дорослих, слід згадати про дослідження, яке провела група вчених з Гарварду на чолі з Девідом Крамером. Їм вдалося встановити прямий зв’язок між вживанням молока та утворенням злоякісних пухлин у грудях, яєчниках і передміхуровій залозі.
Дослідження показали, що лактоза спочатку перетвориться в галактозу, а потім розщеплюється під дією ферментів. Якщо в організм надходить надмірна кількість молочних продуктів, рівень галактози перевищує потенційні можливості ферментів, і галактоза починає всмоктуватися в кров. Це і провокує підвищену схильність до раку яєчників у жінок.
Рак простати і молочної залози також пов’язують зі зловживанням молоком. В результаті у чоловіків виникає надлишок інсуліно-подібного фактору росту IGF-I, що і провокує утворення злоякісних пухлин в передміхуровій залозі.
Також вченим вдалося спростувати думку щодо користі молока для хворих остеопорозом і профілактики даного захворювання. Дані проведених досліджень показали, що інтенсивна молочна дієта не зміцнює кістки в зрілому віці, а надає зворотну дію (дослідження проводили на 75 тисяч жінок протягом 12 років). Лабораторні дані показали, що інтенсивне вживання молока не мало профілактичної дії, але і підвищувало ламкість кісток, посилюючи ризик отримати перелом. Дані інших досліджень показують, що зміцнювати кістки потрібно не молочною дієтою, а збільшенням у раціоні квасолі, зелені, свіжих овочів і фруктів.
Cтаття про козине і коров’яче молоко дітям до року і після також доступна російською мовою: «Козье и коровье молоко детям: можно ли включать его в рацион до года и после, вредные и полезные свойства молочных продуктов для взрослых и детей».