Від харчового отруєння не застрахований ніхто: ні дорослий, ні дитина. Симптоми також знайомі усім: це блювота, пронос і загальна слабкість, яка супроводжується підвищенням температури. При зверненні до лікаря, доктор першим ділом поцікавиться, що пацієнт їв. Однак, багато хто воліє займатися самолікуванням, але цього робити не рекомендується, особливо, якщо харчове отруєння почалося у дитини. Тільки кваліфікований лікар зможе розпізнати ознаки харчового отруєння продуктами і кишкову інфекцію, адже два цих патологічних процесу мають схожі симптоми.
Основні причини виникнення харчового отруєння
Основні причини харчових отруєнь включають наступні фактори:
- Вживання в їжу продуктів з вичерпаним терміном придатності або просто зіпсованих;
- Вживання хімічних отруйних речовин, які могли випадково потрапити в продукти, або природних отруйних речовин (грибів, ягід або риби);
- Поїдання продуктів, які були проведені з порушенням технології;
- Вживання продуктів, що зберігалися з порушеннями.
Найбільш небезпечними з точки зору потенційного виникнення отруєння вважаються:
- Свіжі фрукти і овочі, в яких можуть міститися пестициди або інші хімікати;
- Кондитерські вироби з кремом;
- Морепродукти;
- Непастеризована молочна продукція (домашнє молоко, сметана і сир);
- Гриби;
- Домашні м’ясні, рибні та овочеві консерви;
- Рибні і ясні копченості;
- Салати з майонезом.
Найхарактерніші симптоми отруєння
В залежності від типу збудника, симптоми отруєння можуть відрізнятися, але існують і загальні ознаки вживання неякісних або отруйних продуктів:
- Кишкові коліки і сильні спазми живота;
- Нудота і блювання;
- Діарея;
- Підвищення температури, що супроводжується зневодненням;
- Зниження АТ;
- Порушення роботи ЦНС, у важких випадках пацієнт може впасти в кому.
У дітей ознаки отруєння проявляються набагато яскравіше, а у зовсім крихітних малюків супроводжуються сильною інтоксикацією. У дітей до року критичний стан після харчового отруєння може розвиватися протягом кількох годин після прояву перших симптомів. Тому потрібно в обов’язковому порядку викликати швидку допомогу і не займатися самолікуванням, щоб не завдати дитині непоправної шкоди.
Як визначити якість продуктів?
Отруєння харчовими продуктами є одним з найпоширеніших. Щоб не допустити цього, треба правильно вибирати їжу. Ознаками недоброякісних продуктів можна вважати:
- Закінчення терміну придатності або наближення до цього показнику. Багато хто вважає, що прострочений на кілька днів йогурт або інший продукт не завдасть шкоди організму. Але це не так, тому при покупці обов’язково звертайте увагу на терміни придатності.
- Здуті кришки на банках з консервацією, виділення газів при відкритті;
- Неприємний і нетиповий запах продукту;
- Нехарактерний для продукту смак;
- Піна або бульбашки газу в рідкої їжі;
- Змінений колір, пліснява;
- Липка і волога поверхня продукту з неприємним запахом.
Вважається, що після термічної обробки або кип’ятіння всі шкідливі мікроорганізми гинуть. Але подібна думка помилкова. Наприклад, отруйні гриби залишаються такими навіть після варіння або смаження, збудник ботулізму гине тільки після півгодинного кип’ятіння, а золотистий стафілокок і зовсім не піддається знищенню шляхом кип’ятіння.
Типи харчових отруєнь
Харчове отруєння у дорослих і дітей представляє собою незаразний патологічний процес, який починається через вживання в їжу продуктів, заражених хвороботворними мікроорганізмами або отруйними речовинами природного та хімічного походження.
Отруєння класифікують за типом збудника:
- Мікробні (харчові токсикоінфекції та харчові токсикози);
- Немікробні (отруйні рослини і гриби, хімікати);
- Отруєння невстановленої етіології.
Характерні ознаки харчових токсикоінфекцій, інтоксикацій і кишкових інфекцій
Кожен тип харчового отруєння має свої характерні симптоми і прояви, які і використовуються для діагностування. Відповідні дані наведені у таблиці нижче.
Кишкові інфекції | Харчові токсикоінфекції | Інтоксикація | |
Причина виникнення | Отруєння починається із-за проникнення в організм вірусів або бактерій, що провокують захворювання. | Симптоми проявляються через потрапляння в організм живих клітин збудника (мікробного і немікробного походження), а також великої кількості токсинів. | Розвивається при проникненні в травний тракт токсинів, що виділяються певними мікроорганізмами. Живі мікроби можуть потрапити в організм, але вони не впливають на яскравість прояву симптомів. |
Тип збудника | Кишковий грип (ротавірус), сальмонела, ентеровірус | Ентеробактер, протеус, псевдомонада та ін | Клостридія ботулізму, грибки, золотистий стафілокок |
Шляхи передачі | Побутові предмети, брудна вода, продукти і руки | Заражені продукти | Продукти харчування |
Можливість розмноження збудника в організмі | Активно розмножується | В організмі гинуть при виділення токсичних речовин | Деякі розмножуються (зокрема – ботулізм) |
Зараження інших людей від хворого | Відбувається | Не відбувається | Виключено |
Тривалість інкубаційного періоду | Кілька діб | До 4 годин | В залежності від типу збудника: від півгодини (стафілокок) до двох діб (ботулізм) |
Відмітні ознаки | Коліт, гострі прояви інтоксикації | Інтоксикація, диспептичний синдром | Гострий гастрит, який супроводжується інтоксикацією, порушення зору, дихання, утруднення при ковтанні |
Підвищення температури | Від 37,5 до 40 градусів | Слабка (до 37,5) | Субфебрильна (не вище 37,5) |
Масовість зараження | Можливо | Характерно | Зустрічається в невеликих групах людей (наприклад, серед членів однієї сім’ї) |
Тривалість | До трьох тижнів | 1-3 доби | До трьох днів |
Найнебезпечніші отруєння та їх симптоми
Оскільки джерелом кишкової інфекції або причиною харчового отруєння можуть бути будь-які продукти харчування, потрібно знати, які симптоми характерні для кишкових інфекцій у дитини або дорослого в залежності від середовища (продукту), в якому знаходиться збудник.
- Отруєння рибою. Найбільшу небезпеку представляє ікра, молочко і печінка риби. Подібні отруєння часто трапляються під час поїздок в екзотичні країни, так як туристи смакують морепродукти, які вважаються неїстівними. Інкубаційний період становить 30 хвилин. Симптомами отруєння служать сильні кольки в животі, запаморочення, блювота, втрата свідомості і координації.
- Отруєння м’ясом поділяють на чотири великі групи за типом збудника. Інкубаційний період не перевищує кілька годин, винятком може бути тільки ботулізм, який проявляється лише через кілька діб:
- Гниле м’ясо, заражене паратиф або ентеровірусом, проявляється лихоманкою, постійної блювотою і проносом і загальною слабкістю. Якщо пацієнт не отримає своєчасну допомогу, можливий летальний результат.
- М’ясо, заражене гнильними токсинами, викликає тахікардію, парез кишечнику, сухість у роті та порушення координації. Характерна ознака – нерухомі розширені зіниці.
- Продукти, заражені тифозною паличної провокують сильну гарячку та озноб, можуть викликати загальну слабкість та запаморочення.
- Симптомами такої кишкової інфекції, як ботулізм, служать порушення ковтання, дихання та зору, а також несильні напади блювоти і проносу. Перші ознаки починають проявляється вже через добу після потрапляння хвороботворної бактерії в організм, але якщо не надати своєчасну допомогу, хвороба може закінчитися летально.
- Алкогольне отруєння виникає при зловживанні спиртними напоями. А якщо пацієнт вживав підроблене спиртне, продукт сам по собі є отруйним. Яскравість прояви симптомів залежить від ступеня сп’яніння. Небезпека даного типу отруєння в тому, що воно може призвести до алкогольної коми і подальшої смерті. Симптоми отруєння алкоголем проявляються по мірі сп’яніння: спочатку з’являється ейфорія, потім незв’язність мови і порушення координації, після чого починається блювота, оглушення, слабкий прояв рефлексів і реакція зіниць на світло. На завершальному етапі пацієнт покривається липким холодним потом і може втратити свідомість. Останній симптом, зважаючи на специфіку отруєння, важливо не переплутати зі сном.
- Отруєння харчовими добавкамиі виникає при додаванні в продукти харчування добавок хімічного та рослинного походження. Найчастіше їх використовують в східній кухні. Інкубаційний період може тривати від півгодини до кількох тижнів, коли токсин поступово накопичується в організмі. Проявами отруєння служать болі в животі, кольки, сильний свербіж і висипи, а також набряклість кінцівок та обличчя.
- При отруєнні консервіві в організм пацієнта може потрапити не тільки ботулізм, симптоми якого були описані вище, але також ентеровірус і стафілокок. Ознаки інтоксикації включають: блювоту і діарею, сильні кольки і головний біль, а також слабкість та сухість у роті.
- Отруєння грибами представляє велику небезпеку для організму, так як може привести до летального результату. Середній інкубаційний період становить 4-6 годин, але може змінюватися в залежності від того, який отруйний гриб з’їв пацієнт (мухомори – до 40 хвилин, бліда поганка – до двох діб). Якщо у пацієнта почали проявлятися такі симптоми, потрібно негайно викликати швидку: лихоманка, сильна нудота і м’язові болі, пронос з кров’ю, жовтизна шкірних покривів, гострі болі в животі, зниження артеріального тиску і пульсу, судоми, ядуху, марення і відсутність сечовипускання.
- Отруєння молочними продуктами найчастіше виникає в теплу пору року. Найбільшу небезпеку представляє вживання сиру без попередньої термічної обробки. Симптоми можуть проявитися вже через 30 хвилин після вживання: переймоподібні болі в епігастрії, різка слабкість, коліки, нудота, блювання і болісний пронос. Інші молочні продукти також становлять небезпеку, тому навіть при мінімальному порушенні терміну придатності вживати їх в їжу не рекомендується. В іншому випадку можуть виникнути такі ознаки: блювота, нудота і сильні болі в епігастрії.
- Отруєння кондитерськими виробами провокується стафілококом, який не змінює смакові якості або зовнішній вигляд продукту. Інкубаційний період триває не більше півгодини, а симптоми включають: безперервна блювота, сильна нудота, запаморочення, невелика діарея, млявість і запаморочення, ріжучі болі в животі.
Характерні ознаки найпоширеніших кишкових інфекцій
Найчастіше у дітей і дорослих зустрічаються сальмонельоз, дизентерія та ротавірус (кишковий грип). Це кишкові інфекції, які характеризуються яскравими симптомами і вимагають надання негайної медичної допомоги. Нижче наведена таблиця з відповідними даними.
Ротавірус | Дизентерія | Сальмонельоз | |
Тип збудника | Ротавірус | Шигелла | Сальмонела |
Інкубаційний період | Від 10 до 36 годин | До доби | До 24 годин |
Підвищення температури | До 38 градусів | До 39 градусів | 39 градусів |
Болі в животі | Спазми по всьому животу, які супроводжуються сильним бурчанням | Тупий біль внизу живота, що переходить в переймоподібні болі | Спазми в животі |
Пронос | До 10 разів на добу | До 30 разів на добу, з домішками крові та слизу, дефекація заподіює біль | Дуже частий, пінистий і зі специфічним запахом |
Блювання | Нечасто, до двох разів на день і тільки на початковій стадії захворювання | Незначна і тільки на початковій стадії | До двох разів на день |
Тривалість хвороби | До тижня | До 8 діб | Від п’яти до десяти днів |
На початковій стадії будь кишкової інфекції потрібно обов’язково звернутися до лікаря, щоб не допустити летального результату і швидко одужати.
Cтаттю про симптоми харчового отруєння у дітей і дорослих також можна прочитати російською мовою: «Симптомы пищевого отравления у детей и взрослых».