Присмак гіркоти у роті – причини, лікування

Присмак гіркоти у роті турбує дуже багатьох людей, особливо з віком, коли у людини вже формується кілька хронічних захворювань. В більшості випадків цей симптом супроводжує хронічні хвороби печінки, жовчного міхура, жовчних проток. Варто дуже уважно поставитися до цього неприємного відчуття, якщо людину починає постійно турбувати гіркота у роті. Причину в першу чергу слід шукати у патологічних змінах органів шлунково-кишкового тракту – від ротової порожнини до кишечника, оскільки інші причини появи присмаку гіркоти у роті зазвичай короткотривалі, виникають після прийому будь-яких лікарських засобів або жирних, копчених продуктів харчування. Про те, що може викликати гіркоту в роті, про причини її появи ми розповімо в цій статті.

Коли і як часто виникає гіркота в роті?

Від того, коли з’являється гіркота в роті, можна припустити, чим викликаний цей симптом:

  • Гіркота у роті зранку – причина швидше за все криється в проблемах з печінкою і жовчним міхуром.
  • Гіркота в роті при фізичному навантаженні – якщо вона також супроводжується вагою в правому боці, може бути дзвіночком захворювань печінки.
  • Гіркота з’являється після кожного прийому їжі – захворювання шлунка, дванадцятипалої кишки, жовчного міхура, деякі патології печінки.
  • Гіркота в роті тільки після вживання дуже важкої, жирної їжі, після переїдання – захворювання жовчного міхура, жовчних проток, печінки.
  • Постійна гіркота в роті – можливою причиною є онкологічне захворювання шлунково-кишкового тракту, жовчнокам’яна хвороба, холецистит, ендокринні або психічні захворювання.
  • Короткочасна гіркота в роті – під час стресової ситуації чи використання лікарських засобів, що роблять вплив на печінку і шлунково-кишковий тракт.
  • Гіркота в роті з’являється на наступний день після вживання кедрових горішків з Китаю і триває ще протягом декількох днів –

Це прогірклі, не якісні, оброблені горіхи, які поставляються з Китаю, їх вживання просто небезпечно для здоров’я.

Правда про кедрові горішки – за властивостями вони не є жовчогінними, тоді чому вживання Китайських горішків викликає гіркоту в роті і печію?

Очищені кедрові горіхи, повсюдно продаються як вітчизняні, насправді це штучно-вирощені в Китаї горіхи, мають гіркуватий прогірклий смак. Після їх вживання майже всі відчувають легку нудоту, гіркоту у роті, болі в печінці. Звичайно, ці симптоми через 2-3 дні проходять, але інтоксикація й ознаки невеликого отруєння змушують задуматися, що це продукція небезпечна для здоров’я, натуральні свіжоочищені кедрові горішки не є жовчогінними, не проявляють агресивних наслідків для здоров’я. Тоді в чому причина токсичної дії цього продукту, який вільно продається на прилавках наших магазинів?

  • Китайські кедрові горішки мають дуже низьку закупівельну ціну, і постачальники охоче закуповують їх, продаючи потім, як вітчизняні.
  • Очищені горіхи, тим більше кедрові, не можна зберігати більше 1 місяця, а на упаковках очищених горіхів написано, що зберігати їх можна протягом 6 місяців. Гіркота, яка може з’являтися у горіхів в результаті такого тривалого зберігання – це окислення жирів, згіркнення, що викликає підвищене навантаження на жовчний міхур, печінку, підшлункову залозу. Всі види горіхів схильні до такого окислення, але різною мірою, фундук – самий стійкий, а кедрові горіхи – найслабші, окислюються дуже швидко.
  • Ще одна умова – зберігати горіхи слід у заводській упаковці, в сухому місці, при температурі не вище 20С і вологістю не вище 70%, вдалині від речовин, що виділяють сильні запахи. Ці умови нереальні до виконання при експортних поставках з Китаю.
  • Більш того, при їх виробництві в Китаї використовується забійна доза хімікатів, яка при вживанні продукту, крім сильної гіркоти у роті викликає у дітей отруєння або алергічні реакції.
  • Китайські виробники перед відправкою горіхів спочатку піддають їх хімічної екстракції, виділяючи кедрове масло, при цьому горішок стає сіруватим. Олія йде на продаж окремо, а використані горіхи експортують в нашу корумповану країну.
  • У Білорусії давно заборонили оброблені пестицидами китайські кедрові горіхи, в Європі із-за масових отруєнь знизилися його поставки. Дешевий горіх не тільки не корисний, він просто небезпечний для здоров’я.

Після кедрових горіхів з’явилася гіркота в роті – що робити?

  • Краще не вживати, але якщо це сталося, то випивайте як можна більшу кількість рідини. Гіркота в роті при цьому посилюється, але швидше проходить, оскільки з рідиною швидше виводяться токсини, шкідливі хімічні речовини.
  • Прийом жовчогінних засобів тільки посилить гіркоту, тому не пити ніяких ліків, крім сорбентів – Полісорб, Ентеросгель, Поліфепан, Смекта, вони допоможуть у полегшенні симптомів інтоксикації.
  • Якщо протягом декількох днів після кедрових горішків не проходить гіркота в роті – причина може бути в тому, що горішки загострили існуючі проблеми з ШКТ. Щоб з’ясувати яке це захворювання, слід звернутися до гастроентеролога.

Захворювання, симптомом яких є гіркота у роті

Присмак гіркоти у ротіВ першу чергу причину гіркоти у роті слід шукати в порушення функцій жовчного міхура, оскільки гіркота – це класичний симптом викиду жовчі в стравохід. Щоб визначити, чому це відбувається, необхідно провести комплексне дослідження і печінки, і жовчовивідних шляхів, і дванадцятипалої кишки і шлунка:

При захворюваннях жовчних шляхів і печінки гіркота в роті є дуже яскравим симптомом.

Печінка в організмі виконує безліч важливих функцій, одна з яких – вироблення жовчі, яка по жовчних протоках досягає жовчного міхура, накопичується там, а коли потрібно, надходить у дванадцятипалу кишку. Внаслідок різних порушень роботи печінки, наявності каменів в жовчному міхурі, порушення моторики жовчовивідних шляхів – відбувається застій жовчі. Переповнений жовчний потім різко викидає жовч, при цьому від різкого скорочення шлунка і дванадцятипалої кишки, жовч заходить і в стравохід, і в порожнину рота, що і викликає гіркоту у роті.

Холецистит

коли запалюється жовчний міхур, також з’являється такий неприємний присмак гіркоти у роті. Крім того, при гострому холециститі людину турбує біль у правому підребер’ї, блювота жовчю, сухість у роті, підвищення температури тіла, жовтушність шкірних покривів. Іноді пацієнта може турбувати диспепсія – пронос або запор, густий жовтий наліт на язиці, безсоння, підвищена дратівливість, металевий присмак у роті.

Захворювання печінки

Будь-які збої в роботі печінки можуть впливати на вироблення жовчі і порушення її просування в організмі. Не рідко підвищене навантаження на печінку не виявляється ніякими симптомами. І відсутність болю в області печінки, відсутність її збільшення, нормальний не жовтяничний колір шкіри – ще не вказує на те, що печінка не перевантажена і справляється зі своїми функціями. Оскільки тільки в разі її збільшення, рецептори болю дають сигнали і людина починає її відчувати.

Гіркота в роті при захворюваннях шлунка і кишечника має лише другорядне значення

Більшість захворювань шлунково-кишкового тракту можуть супроводжуватися порушенням відтоку жовчі, оскільки в організмі все взаємопов’язано. Тому при захворюваннях шлунка – гастриті, виразці, при захворюваннях дванадцятипалої кишки – дуоденіті, при запаленні товстого або тонкого кишечнику, при панкреатиті також в якості одного з безлічі симптомів може бути і гіркота в роті. ФГС допомагає визначити конкретне захворювання і визначає, в якому напрямі слід проводити лікування.

Гіркота в роті, яка не пов’язана із захворюваннями органів травлення

Гіркота в роті з’являється при захворюваннях порожнини рота. При будь-якому запальному процесі в роті: дистрофічні захворювання ясен, запалення навколозубних тканин, при невдало підібраних металевих або пластмасових коронках, протезах, при порушеннях іннервації мови, при стоматиті у дорослих та дітей – можливе виникнення гіркоти у роті.

Гормональні порушення, хвороби ендокринної системи, як правило, також викликають відчуття гіркоти у роті. При гіпертиреозі, коли щитовидна залоза виділяє підвищену кількість секрету, і навпаки, при гіпотиреозі, коли його недостатньо, також відбувається підвищений викид адреналіну і норадреналіну. Які в свою чергу впливають на спазми м’язів жовчовивідних шляхів. Цей процес призводить до дискінезії жовчовивідних шляхів, і, як наслідок, до появи гіркоти у роті.

Таке явище, як порушення смакових відчуттів – дисгевзія – з’являється у людини з будь-яких причин, і при цьому багато смаків сприймаються, як неприємні, і найчастіше гіркі.

Отруєння організму різними важкими металами – міддю, свинцем, ртуттю, при такій інтоксикації можливе виникнення гіркоти у роті.

Після прийому практично будь-якого антибіотика, антигістамінних засобів – таблетки від алергії, протигрибкових препаратів в таблетках, будь-яких медикаментів, що впливають на печінку, як один з можливих побічних ефектів з’являється і присмак гіркоти, печія або біль у правому підребер’ї. Навіть використання натуральних лікарських трав або масел може спровокувати такий симптом, наприклад, звіробій, борова матка, обліпихова олія та ін.

Особи, які багато палять, а також ті, хто перебуває в стані хронічного стресу або депресії, страждають від різних неприємних смакових відчуттів у роті.

Гіркота в роті при вагітності

Під час вагітності в організмі жінки відбуваються настільки сильні зміни, як гормональні, так і фізіологічні, що поява будь-якого незвичайного присмаку або іншого дивного симптому повинно сприйматися, як нормальне. У 1 триместрі збільшення прогестерону надає розслабляючу дію на клапан, що розділяє стравохід і шлунок, тому кислота і жовч можуть проникати в стравохід, викликаючи смак гіркоти у роті, нудоту, блювоту.

На пізніх термінах печія, гіркота в роті доставляють жінці дуже сильний дискомфорт, це пояснюється ростом плоду і його тиском на жовчний міхур, шлунок, цей симптом переслідує вагітну жінку до пологів. Щоб знизити частоту і інтенсивність цього неприємного прояву, жінці слід дотримуватися певної дієти – виключити смажені і жирні продукти, каву, кислі і пряні продукти, їсти часто і помалу, уникати прийому рідини під час їжі, а пити тільки в перервах між їжею.

Лікування гіркоти у роті

У всіх випадках, коли виникає гіркота в роті, як правило, це є сигналом початку порушень у роботі органів травлення. Щоб самої людині перевірити свою печінку, її стан, можна провести таке нехитре дослідження – з’їжте відварний буряк, можна в салаті, це не має значення, а через 20 хвилин випийте склянку рідини, води або чаю. Після того, як сходите в туалет, зверніть увагу на колір сечі, якщо вона червоного кольору, то це є наслідком її перевантаженості або навіть наявності патології у її функціонуванні.

Якщо гіркота переслідує вас тривалий час, з’являється регулярно щоранку протягом кількох днів або тижнів, щоб з’ясувати причину, потрібно спочатку звернутися до терапевта, який може направити на обстеження до гастроентеролога, невролога, ендокринолога. Щоб позбутися гіркоти у роті, лікування повинно призначатися тільки лікарем з урахуванням проведеної діагностики.

У будь-якому випадку, якщо дотримуватися дієтичного харчування, дотримуватися часового режиму прийому їжі, не зловживати алкоголем і кинути палити, очистити кишечник від токсинів, постаратися бути стресостійким, позитивною людиною, можна значно поліпшити стан здоров’я незалежно від вашого діагнозу. Ось кілька рекомендацій, можливо їх використання допоможе вам пом’якшити неприємні симптоми, присмак у роті:

Кисіль із лляного насіння

Якщо найчастіше з’являється гіркота в роті після їжі, то можна приймати кисіль з лляного насіння. Для його приготування візьміть 1 столову ложку насіння, розітріть їх, залийте окропом 200 мл, остудіть і випивайте по 0,5 склянки ввечері і вранці протягом 4-5 днів.

Заспокійливі засоби, боротьба зі стресами

Якщо гіркота в роті виникає на фоні стресу, то доцільно приймати різні натуральні заспокійливі засоби – настій валеріани, собачої кропиви, півонії та ін.

Фрукти і жувальна гумка

Не в якості лікування гіркоти в роті, а просто для полегшення неприємного присмаку можна жувати гвоздику, корицю. Знизити інтенсивність гіркоти можна при вживанні цитрусових – лимонів, апельсинів, мандаринів, помела, грейпфрутів.

Свіжовичавлені соки

Дуже корисні свіжі овочеві соки – морквяний, картопляний, сік селери, петрушки, а також фруктові – апельсиновий, мандариновий, важливо, щоб соки були натуральними, тільки що вичавленими. Це підвищує слиновиділення і сприятливо позначається на загальному стані, оскільки це високо вітамінізовані натуральні продукти.

Рясне питво

Рясне питво навіть простої чистої води сприяє кращому очищенню організму від шлаків, токсинів, які навантажують печінку і весь організм, слід випивати не менше 2 – 2,5 літрів води або напоїв щодня – відварів м’яти, шипшини, калини, смородини.

Очищення організму

Важлива умова для зниження гіркоти у роті – очищення організму, зокрема кишечника, для цього можна використовувати різні ентеросорбенти, а також не допускати виникнення запорів, стежити за тим, щоб був регулярний стілець. Це можливо при правильному раціоні харчування.

Дієтичне харчування

Намагайтеся уникати вживання смаженої, жирної їжі, копченостей, магазинних напівфабрикатів, напханих хімізованими продуктами, обмежите вживання солодких кондитерських виробів, бобових, не їжте на ніч, це навантажує органи травлення і призводить до застою їжі. Їжте часто і потроху, на сніданок краще всього їсти банальний геркулес або гречану кашу, в денному раціоні повинно бути достатньо овочів, фруктів, бажано місцевих, не імпортних, а також кисломолочних продуктів, зерновий хліб.

Cтаттю про присмак гіркоти у роті також можна прочитати російською мовою: «Привкус горечи во рту — причины, лечение».