Що можна їсти при панкреатиті: м’ясо, риба, фрукти, овочі, молоко, яйця

Підшлункова залоза – зовсім невеликий орган, при порушеннях роботи якого людина відчуває біль і дискомфорт. Для поліпшення роботи залози потрібно дотримуватися сувору дієту, яку називають стіл 5П. У нашій статті ми докладно розповімо, що можна їсти при панкреатиті, а яка їжа протипоказана.

Фрукти

Фрукти містять величезну кількість корисних речовин, але пацієнтам з панкреатитом все ж доведеться утриматися від вживання деяких з них. Крім того, слід дотримуватися деяких рекомендацій щодо їх вживання:

  • Всі фрукти потрібно ретельно подрібнювати або розтирати до однорідної консистенції;
  • Краще запікати або готувати фрукти на пару;
  • У день допускається вживання лише одного фрукта;
  • Їсти можна тільки дозволені фрукти, при цьому слід завжди мати під рукою медикаменти, здатні зняти негативні наслідки після випадкового поїдання забороненого продукту.

Не можна їсти кислі фрукти, особливо в період загострення. Починати вживати деякі плоди можна лише після десяти днів ремісії хвороби. Які ж фрукти можна їсти при панкреатиті? Можна урізноманітнити своє меню бананами, полуницею, солодкими сортами яблук, ананасами, авокадо і кавуном.

Пацієнтам з панкреатитом не можна їсти цитрусові, груші, персики, сливи, кислі яблука, аличу або манго.

Під час ремісії можна проводити невеликі експерименти з їжею, щоб трохи урізноманітнити раціон, але все нові фрукти в обов’язковому порядку повинні проходити термічну обробку (запікатися в духовці або варитися на пару).

Овочі

Існують культури, вживання яких пацієнтами з діабетом викликає суперечливі думки серед лікарів і дієтологів.

Помідори

Чи можна при панкреатиті їсти помідори? Згідно однієї точки зору, несуть величезну користь для людей з панкреатитом, так як в них багато ніжної клітковини, яка благотворно позначається на травному тракті і виводить з крові холестерин.

Інші лікарі вважають, що помідори краще їсти невеликими порціями або взагалі виключити з раціону, особливо при гострій формі панкреатиту або під час загострення хронічного типу захворювання.

З упевненістю можна сказати, що пацієнтам з панкреатитом не можна їсти зелені помідори, в яких міститься багато токсинів, здатних порушити роботу органів і систем організму.

Згідно з рекомендаціями дієтологів, натуральний томатний сік (не магазинний з пакетів, а приготований з стиглих плодів) покращує роботу підшлункової залози, особливо у поєднанні зі свіжовичавленим морквяним соком. Також можна їсти тушковані і запечені помідори.

Важливо пам’ятати, що томатний сік має жовчогінні властивості, тому його вживання при ускладненнях панкреатиту може тільки погіршити стан пацієнта, так як може початися реактивний панкреатит, що виникає при жовчнокам’яній хворобі. Томатний сік може викликати викид надлишку жовчі в панкреатична протока, активуючи ферменти залози. В результаті почнеться процес перетравлення їжі не в тонкому кишечнику, а самої залози. В результаті поліпшити стан хворого може тільки негайна операція, так як подібний стан загрожує панкреонекрозом (відмиранням тканин залози).

Саме тому томати і сік з них можна вживати тільки в період ремісії, коли дослідження не показують набряку або запалення підшлункової залози (див. симптоми захворювань підшлункової залози).

Огірки

Огірок вважається одним з кращих овочів для людей з панкреатитом. Хоча огірки практично повністю складаються з води, в ньому дуже багато вітамінів та інших корисних речовин. У деяких випадках пацієнтам навіть призначають огіркову дієту. В даному випадку людина може за день з’їдати близько кілограма огірків, розвантажуючи таким чином підшлункову і знімаючи запалення з органу. Але, як і з іншою їжею, потрібно знати міру, так як зловживання огірками може погіршити стан хворого, особливо, якщо овочі містять пестициди або нітрати.

Капуста

Капуста. Пацієнтам з панкреатитом дозволяють включати в свій раціон пекінську і цвітну капусту, а також брокколі. Овочі краще тушкувати або відварювати. Звичну для наших широт білоголову капусту в сирому вигляді їсти не можна, так як вона містить важку для організму клітковину. Допускається обмежене вживання тільки тушкованої капусти. Не можна їсти смажену або квашену капусту, щоб не викликати подразнення слизової оболонки.

Пекінську капусту можна їсти і сирий, але будь-який новий вид після загострення вводиться в раціон маленькими порціями.

Виникає питання, чи можна при хронічному панкреатиті є морську капусту. Це дуже корисний овоч, який насичує організм кобальтом і нікелем. Але ферментні системи європейців не пристосовані до вживання морської капусти, тому і людям з панкреатитом краще уникати цієї страви в періоди загострення. Морську капусту не можна відносити до звичайних видів овоча, за своїми властивостями вона ближче до грибів, і для її перетравлення потрібна велика кількість ферментів, що може призвести до збільшення запалення.

Всі рекомендації по харчуванню відносяться до періодів ремісії, а щоб не викликати загострення панкреатиту, потрібно уникати прийому деяких ліків і не пити алкоголь.

Що можна їсти при панкреатиті м’ясо, риба, фрукти, овочі, молоко, яйцяАлкоголь і панкреатит

Підшлункова заліза негативно реагує на вплив будь-яких спиртних напоїв. Тому питання, чи можна пити алкоголь при панкреатиті, однозначно відпадає. Оскільки в підшлунковій залозі немає ферментів, які можуть розщеплювати спиртні напої (на відміну від печінки), напад гострого панкреатиту може початися незабаром після щедрої випивки або тривалого застілля.

Вживання алкоголю при хронічній формі хвороби також має негативні наслідки. Відсутність ферментів призводить до анатомічному і функціональному руйнування органу, тканини якого не відновлюються. Тому кожний прийом спиртного призводить до збільшення вогнищ фіброзу, що означає, що залоза вже не тільки запалюється, а по суті гниє.

Перелік заборонених продуктів

Оскільки панкреатит вимагає дотримання певного режиму харчування, існують продукти, які потрібно виключити з раціону.

  • Їжа з барвниками, консервантами і ароматизаторами. Вони чинять негативний вплив на підшлункову залозу, а оскільки останнім часом в магазинах значно збільшилася кількість подібних продуктів, то і число хворих панкреатитом неухильно зростає. Особливо часто цієї хвороби схильні діти, які їдять так звані «дитячі» продукти (йогурти, сосиски або ковбасу), хоча в них міститься величезна кількість консервантів і ароматизаторів.
  • Жирна їжа. Підвищений вміст білків і жиру, який є у жирної їжі і копечностях, негативно позначається на роботі підшлункової залози. Тому людям з будь-якою формою панкреатиту необхідно виключити:
    • Бульйони. Густий і наваристий м’ясний бульйон або холодець тільки шкодить здоров’ю пацієнтів.
    • Жирні сорти м’яса (свинина, качка, гусак), а також страви з них: ковбаси, котлети, шашлики або консерви.
    • Жирні сорти риби. До них відносять осетрину, форель, сьомга, лосось, скумбрія, кільку, сома і оселедець. Під забороною також виявляються будь-які рибні консерви, ікра, солона і копчена риба.
  • Деякі напої. Пацієнтам з панкреатитом краще не пити солодку газовану воду або лимонад. До їх складу входить величезна барвників та консервантів. Кава і какао також не можна вживати, особливо на голодний шлунок. Деякі вважають, що при панкреатиті рекомендується пити цикорій, але і цей напій здатний завдати шкоди організму. Тому пити цикорій можна лише в рідкісних випадках, причому не натщесерце, і обов’язково прислухаючись до своїх відчуттів.
  • Молочні продукти, а саме жирний сир, гострі і солоні сорти сиру і глазуровані сирки їсти не можна. Це відноситься і до морозива. До його складу входить пальмова олія, сухе молоко і вершки, які отримують хімічним шляхом, тому підшлунковій залозі буде дуже складно впоратися з цими продуктами.
    • Шоколад, здоба і різні солодощі несуть додаткове навантаження на залозу, тому вони виключаються з раціону.
    • При панкреатиті не можна їсти зварені круто або смажені яйця.
    • Серед фруктів також є протипоказання. В першу чергу вони поширюються на кислі і надто солодкі фрукти (виноград, хурму або інжир). Але і дозволені фрукти краще по можливості вживати в запеченому або відвареному вигляді.
    • Фаст-фуд шкодь не тільки пацієнтам з панкреатитом, але і здоровим людям. Таке харчування може призвести до загострення хвороби і стати причиною госпіталізації.
    • Під забороною виявляються і деякі овочі: часник, хрін, салат, редька, бобові, гриби, щавель, сирої ріпчасту цибулю і болгарський перець. Їх не можна ні в якому вигляді, а от інші овочі, варені на пару, вживати можна.

Рекомендації по харчуванню

Так що ж можна їсти при панкреатиті? В період ремісії важливо дотримуватися основне правило: є лише дозволені продукти невеликими порціями в один і той же час. При цьому бажано не переїдати на ніч. А якщо вас цікавить питання, чи можна вилікувати панкреатит за допомогою дієти, то відповідь буде однозначною: незважаючи на те, що в період загострень пацієнтам рекомендують буквально голодувати, повністю позбутися хвороби за допомогою однієї тільки дієти не вийде.

Незважаючи на це, постійне дотримання дієти призводить до тривалих періодів ремісії і цілком повноцінного життя.

Наводимо список продуктів, які можна їсти пацієнтам з гострим або хронічним панкреатитом:

  • Фрукти: солодкі яблука, ананаси, полуниця і авокадо у вигляді киселю або компоту; допускається вживання абрикосового пюре, або шматочок дині або кавуна в день.
  • Овочі. Величезну користь приносить пюре з огірків, натуральний томатний сік (бажано приготовлений вдома), картопля, морква, цвітна капуста та брокколі, буряк, кабачки, зелений горошок. Овочі потрібно вживати у відвареному або запеченому вигляді. Урізноманітнити меню допоможуть овочеві запіканки і супи. З білокачанної капустою слід дотримуватися обережності, вживаючи її тільки в тушкованому або відвареному вигляді, і в обмеженій кількості.
  • М’ясо. Оскільки жирні сорти м’яса знаходяться під забороною, можна вживати варену телятину, а також готувати з неї фрикадельки, суфле або парові котлети.
  • Молоко. Чисте молоко пацієнтам з панкреатитом пити не рекомендується, так як для його перетравлення потрібні додаткові ферменти. Незбиране молоко може викликати розлади травлення (зокрема – діарею або метеоризм). Краще всього включати в раціон кисломолочні продукти (кефір або кисле молоко). Можна також їсти нежирний сир, і готувати з нього різні запіканки. Жирна сметана і сири виключаються з раціону, але негострі сири з низьким відсотком жирність вживати можна (наприклад, моцарелу або адигейський).
  • Крупи і макарони вважаються найбільш дієтичною їжею. Можна готувати вівсяну, гречану, манну або рисову каші, а ось перловка або пшоно вважаються занадто важкими. Можна вживати макарони з невеликим додаванням рослинної олії або вершкового масла.
  • Хлібобулочні вироби, дозволені при панкреатиті, включають підсушений білий хліб і здобні і несолодкі галети.
  • Яйця можна їсти не частіше двох разів на тиждень і тільки некруто. Причому краще вживати тільки білок, оскільки жовток дуже важко перетравлюється.
  • тільки Риба нежирних сортів (судак, минтай, щука, тріска), відварна або запечена.
  • Напої: неміцний чай, краще зелений, компоти, киселі, відвари шипшини і лікарських трав. Велику користь приносить мінеральна вода.
  • Цукор. Деякі люди не можуть уявити свого життя без солодощів, а при наявності панкреатиту в якості десерту можна іноді приготувати желе. Зрідка можна їсти зефір або мармелад, але інші магазинні солодощі залишаються під забороною, так як крім цукру (який сильно дратує підшлункову), в них міститься величезна кількість шкідливих хімічних речовин.

Розширене меню

Якщо вас цікавить питання, що ще можна їсти при панкреатиті підшлункової залози, ми наведемо вам більш розширений список подібних продуктів.

  • Пряники, дріжджове тісто і випічка. Якщо панкреатит знаходиться в стадії загострення, кожна дріжджова випічка знаходиться під забороною. Коли захворювання трохи відступає, можна їсти випічку в обмеженій кількості, а листкове тісто і зовсім не протипоказано. При купівлі пряників потрібно звертати увагу на кількість цукру в них і якість глазурі. У дешевих виробах для її приготування використовують кокосове або пальмове масло, яке погано перетравлюється запаленої підшлункової залозою.
  • Козяче молоко володіє підвищеною жирністю, тому це дуже важкий продукт для підшлункової залози. Цікаво, що у народів, основу кухні яких становить саме козяче молоко, виробилися особливі ферменти, які допомагають розщеплювати даний продукт, а ось у людей, не звиклих до даного продукту, зловживання козячим молоком може викликати важкі харчові розлади. Тому, якщо пацієнт вирішив ввести козяче молоко в свій раціон, слід починати з невеликих порцій, поступово збільшуючи кількість споживаного молока. Якщо при цьому не виникає нудота або рідкий стул, значить продукт переноситься нормально (див. про коров’ячому і козячому молоці дітям).
  • Мацоні – це кисломолочний продукт, який можна вводити в раціон пацієнтів з панкреатитом. Головна умова – мацоні потрібно готувати з нежирного молока.
  • Лівер і продукти, які до нього відносять (печінка, серце, легені) можна їсти при панкреатиті, але тільки в тушкованому або відвареному вигляді.
  • Можна їсти корицю? Справжню корицю можна придбати тільки в спеціалізованих магазинах, а порошок з полиць супермаркету є всього лише дешевим аналогом. Існує думка, що кориця допомагає боротися з цукровим діабетом другого типу, але ця версія поки не отримала наукового обґрунтування. Однак, кориця володіє властивістю підвищувати вироблення шлункового соку, тому при загостренні панкреатиту її краще не вживати.
  • Капустяний розсіл протипоказаний людям з панкреатитом так само, як і будь-які алкогольні напої. Якщо немає загострення хвороби, можна випивати по кілька ложок розсолу, але лише за умови, що у людини немає запалення в шлунку або дванадцятипалої кишці.
  • Можна їсти хліб, шоколад, плавлені сирки і пити каву? Хоча деякі з цих продуктів і входять в список заборонених, існують і деякі поблажки. Наприклад, не можна їсти чорний хліб, його краще замінити білим. Кава протипоказаний тільки при загостреннях, а під час ремісії його можна вживати лише в невеликій кількості і тільки розведеним молоком. Шоколад можна лише зрідка, а при купівлі плавлених сирків потрібно уважно читати склад, щоб не придбати продукт з надлишком консервантів і приправ.
  • Можна їсти рис, коричневий і білий, а також вживати оливкова олія. Рис дозволений до вживання при будь-якій формі панкреатиту, а оливковою олією можна заправляти салати та інші страви в невеликих кількостях.
  • Солоне сало допускається в період ремісії, так як це продукт більше впливає на роботу печінки і жовчних шляхів, а підшлункова заліза страждає лише другорядне.

Cтаттю про те, що можна їсти при панкреатиті також можна прочитати російською мовою: «Питание при панкреатите: рыба, мясо, овощи, фрукты и другая еда».